Education Information
2019 - 2021
2019 - 2021Associate Degree
Anadolu University, Open Educatıon Faculty, Department Of Plant And Anımal Productıon, Turkey
2012 - 2018
2012 - 2018Doctorate
Ege University, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği (Dr), Turkey
2002 - 2008
2002 - 2008Undergraduate
Anadolu University, Faculty Of Busıness Admınıstratıon, Department Of Busıness, Turkey
2004 - 2007
2004 - 2007Postgraduate
Izmir Institute Of Technology, Instıtute Of Engıneerıng And Natural Scıences, Gıda Mühendisliği (Yl) (Tezli) (İngilizce), Turkey
1999 - 2003
1999 - 2003Undergraduate
Ege University, Faculty Of Engineering, Gıda Mühendisliği Bölümü, Turkey
Dissertations
2018
2018Doctorate
Bamya müsilajının termo-reolojik özelliklerinin belirlenmesi
Ege University, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği (Dr)
2007
2007Postgraduate
Investigation of the effects of dissolved oxygen concentration, aeration and agitation on the morphology and rheology in submerged fungal fermentation
Izmir Institute Of Technology, Mühendislik Ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği (Yl) (Tezli) (İngilizce)
Foreign Languages
C2 Mastery
C2 MasteryEnglish
Research Areas
Agricultural Sciences
Natural Sciences
Engineering and Technology
Academic Titles / Tasks
2014 - Continues
2014 - ContinuesLecturer PhD
Dokuz Eylul University, Efes Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü
2012 - 2015
2012 - 2015Lecturer
Yasar University, Vocatıonal School, Department Of Food Processıng
2004 - 2008
2004 - 2008Research Assistant
Izmir Institute Of Technology, Faculty Of Engıneerıng, Department Of Food Engıneerıng
Managerial Experience
2023 - Continues
2023 - ContinuesInternship Committee Member
Dokuz Eylul University, Efes Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü
2022 - Continues
2022 - ContinuesBölüm Akademik Teşvik Değerlendirme Komisyonu Üyesi
Dokuz Eylul University, Efes Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü
2022 - Continues
2022 - ContinuesHead of Department
Dokuz Eylul University, Efes Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü
2022 - Continues
2022 - ContinuesMeslek Yüksekokulu Kurulu Üyesi
Dokuz Eylul University, Efes Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü
2019 - Continues
2019 - ContinuesCurriculum Preparation Committee Member
Dokuz Eylul University, Efes Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü
2019 - Continues
2019 - ContinuesAdaptation/Exemption Committee Member
Dokuz Eylul University, Efes Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü
2019 - Continues
2019 - ContinuesExam Program Preparation Commission Member
Dokuz Eylul University, Efes Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü
2014 - Continues
2014 - ContinuesMeslek Yüksekokulu Akademik Kurul Üyesi
Dokuz Eylul University, Efes Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü
2015 - 2018
2015 - 2018Uluslararası Öğrenci Koordinasyon Ofisi
Dokuz Eylul University, Rektörlük
Courses
Published journal articles indexed by SCI, SSCI, and AHCI
2023
2023Thermal Properties of Ultrasound-Extracted Okra Mucilage
Glaue Ş., Akcan T., Tavman S.
APPLIED SCIENCES-BASEL , vol.13, no.11, 2023 (SCI-Expanded)
2023
2023Determination of Gluten Contamination in Foods Available on the Turkish Market via Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA)
Bakirci G., Glaue Ş., AKCAN T.
APPLIED SCIENCES-BASEL , vol.13, no.10, 2023 (SCI-Expanded)
2019
2019Food preservation technologies
TAVMAN Ş., ÖTLEŞ S., ÖNCÜ GLAUE Ş., GÖĞÜŞ BAĞIŞ N.
SAVING FOOD: PRODUCTION, SUPPLY CHAIN, FOOD WASTE, AND FOOD CONSUMPTION , pp.117-140, 2019 (SCI-Expanded)
2007
2007Effect of various process parameters on morphology, rheology, and polygalacturonase production by Aspergillus sojae in a batch bioreactor
Oncul Ş., Tari C., Unluturk S.
BIOTECHNOLOGY PROGRESS , vol.23, no.4, pp.836-845, 2007 (SCI-Expanded)
2006
2006Relationship between morphology, rheology and polygalacturonase production by Aspergillus sojae ATCC 20235 in submerged cultures
GÖĞÜŞ BAĞIŞ N., Tari C., Oncu Ş., Unluturk S., Tokatli F.
BIOCHEMICAL ENGINEERING JOURNAL , vol.32, no.3, pp.171-178, 2006 (SCI-Expanded)
Articles Published in Other Journals
2024
2024Ultrasound-Assisted Extraction of Okra Mucilage: Rheological Properties of its Aqueous Solutions
Akcan T., Öncü Glaue Ş.
AKADEMIK GIDA , vol.22, no.1, pp.1-13, 2024 (Scopus)
2018
2018Farklı Oranlarda Bamya Tozu İkamesinin Beyaz Ekmeğin Bazı KaliteÖzellikleri Üzerine Etkisi
TULUK K., TAVMAN Ş., ALTINEL B., KUMCUOĞLU S., ÖNCÜ GLAUE Ş.
Tralleis Tarım Bilimleri e-Dergisi , vol.3, no.2, pp.139-153, 2018 (Peer-Reviewed Journal)
2011
2011The relationship of pellet morphology topolygalacturonase production of Rhizopus oryzae in various media compositions
Tari C., Özkan K., ÖNCÜ GLAUE Ş., Avcı T.
Gıda Dergisi , vol.36, no.1, pp.25-31, 2011 (Peer-Reviewed Journal)
Refereed Congress / Symposium Publications in Proceedings
2024
2024Doğal Gıda Katkısı Bitki Müsilajları
TIRPANCI İ., ÖNCÜ GLAUE Ş., AKCAN T.
4. ULUSLARARASI LİSANSÜSTÜ ÇALIŞMALAR KONGRESİ, Ankara, Turkey, 5 - 08 June 2024
2023
2023DEVELOPMENT OF A NEW PRODUCT FROM FERMENTED TARHANA DOUGH: TARHANA BREAD
GÜN A., ÖNCÜ GLAUE Ş., AKCAN T.
4th ISPEC INTERNATIONAL CONGRESS ON CONTEMPORARY SCIENTIFIC RESEARCH, Gence, Azerbaijan, 14 - 15 November 2023, pp.292-304
2023
2023KARA (BURSA SİYAH) İNCİR YAPRAĞI EKSTRAKSİYONU VE BİYO-SODYUMSİLİKAT KULLANILARAK SİLİKA TANELERİNİN YEŞİL SENTEZİ
Keleş A., KÖSE M. D., ÖNCÜ GLAUE Ş., AKCAN T., HELVACI Ş. Ş.
15. Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, Çanakkale, Turkey, 04 September 2023
2019
2019Yenilebilir Çiçek: Lavanta
Tibet Akgül D., Göğüş Bağış N., Öncü Glaue Ş., Akcan T.
4th International Anatolian Agriculture, Food, Environment and Biology Congress, Afyonkarahisar, Turkey, 20 - 22 April 2019
2018
2018FARKLI ORANLARDA BAMYA TOZU İKAMESİNİN BEYAZ EKMEĞİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ
TULUK K., TAVMAN Ş., ALTINEL B., KUMCUOĞLU S., ÖNCÜ GLAUE Ş.
Uluslararası Tarım, Çevre ve Sağlık Kongresi, Aydın, Turkey, 26 - 28 October 2018, vol.3, pp.139-153
2018
2018Kokoreç or LambMeat? Nutritional View
GÖĞÜŞ BAĞIŞ N., ÖNCÜ GLAUE Ş.
4th International Symposium on Traditional Foods fromAdriaticto Caucasus, 18 - 21 April 2018
2018
2018A Traditional Turkish Beverage Boza: Rheological Characterization
Öncü Glaue Ş., Göğüş Bağış N.
4th International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, Lefkoşa, Cyprus (Kktc), 19 - 21 April 2018
2016
2016Cultural and Historical Foundations of American Cuisine:Thanksgiving as a Sacred Diner
ÖNCÜ GLAUE Ş., GÖĞÜŞ BAĞIŞ N., ÖZKAN S.
1st INTERNATIONAL SYMPOSIUM OF AMERICAN STUDIES, 27 - 29 April 2016
2006
2006Various Factors Affecting the Pellet Morphology, Broth Reology and Pectinase Enzyme Production in Submerged Fermentation of Aspergillus Sojae
ÖNCÜ GLAUE Ş., Unluturk S., Tari C., GÖĞÜŞ BAĞIŞ N.
13th World Congress of Food Science Technology, Nantes, France, 17 - 21 September 2006
2006
2006Optimization of the morphology and pectinase production by Aspergillus sojae ATCC 20235 using response surface methodology
GÖĞÜŞ BAĞIŞ N., Tari C., ÜNLÜTÜRK S., ÖNCÜ GLAUE Ş., TOKATLI E.
Proceedings of IUFoST 13th World Congress of Food Science and Technology Nantes, France, 17 - 21 September 2006
2006
2006Investigation of various factors affecting the pellet morphology, broth rheology and pectinase enzyme production in submerged fermentation of Aspergillus sojae.
ÖNCÜ GLAUE Ş., ÜNLÜTÜRK S., Tari C., GÖĞÜŞ BAĞIŞ N.
Proceedings of IUFoST, 13th World Congress of Food Science and Technology, Nantes, France, 17 - 21 September 2006
2006
2006Effect of agitation speed on the pellet morphology, broth rheology and pectinase enzyme production in submerged fermentation.
ÖNCÜ GLAUE Ş., ÜNLÜTÜRK S., Tari C., GÖĞÜŞ BAĞIŞ N.
FoodMicro2006, The 20th International ICFMH Symposium,Bologna, Italy, 29 August - 02 September 2006
2006
2006Optimization of various fermentation parameters using Aspergillus sojae ATCC 20235 as a new pectinase producer.
GÖĞÜŞ BAĞIŞ N., Tari C., ÜNLÜTÜRK S., ÖNCÜ GLAUE Ş., TOKATLI E.
FoodMicro2006, The 20th International ICFMH Symposium, Bologna, Italy, 29 August - 02 September 2006
2006
2006Investigating the effect of various on morphology , rheology and production of pectinase by using a statistical approach
Tari C., GÖĞÜŞ BAĞIŞ N., ÖNCÜ GLAUE Ş., ÜNLÜTÜRK S., TOKATLI E.
3 rd Central EuropeanCongress on Food, Sofia (Bulgaria), 22 - 24 May 2006
2006
2006Investigation of various factors affecting the pellet morphology , broth rheology and pectinase production in submerged fermentation of Aspergillus sojae
ÖNCÜ GLAUE Ş., ÜNLÜTÜRK S., Heerd D., GÖĞÜŞ BAĞIŞ N.
3 rd Central EuropeanCongress on Food, Sofia (Bulgaria), 22 - 24 May 2006
Books & Book Chapters
2023
2023SELÇUK İLÇESİNİN COĞRAFİ İŞARET POTANSİYELİ
ÖNCÜ GLAUE Ş., GÜNEŞ Ş. N.
in: SELÇUK BİR UNESCO KENTİNE DİSİPLİNLERARASI BAKIŞ 2, AVCI EDA, ÖNCÜ GLAUE ŞELALE, TAŞKAN BERRİN, Editor, ÇİZGİ KİTABEVİ, Konya, pp.113-132, 2023
2023
2023Bioactive Phytochemicals from Citrus Oil Processing By-products
ÖNCÜ GLAUE Ş., AKCAN T.
in: Bioactive Phytochemicals from Vegetable Oil and Oilseed Processing By-products, Mohamed Fawzy Ramadan Hassanien, Editor, Springer, Cham, pp.269-288, 2023
2022
2022Yeşil Ayakizi, Ekipmanlarınız sizin için ne yapabilir?
Öncü Glaue Ş., Tavman Ş.
in: SÜRDÜRÜLEBİLİR MUTFAK, Saygı Birol,Tavman Şebnem, Editor, Detay Yayıncılık, Ankara, pp.290-301, 2022
2021
2021Gıdalarımı Kurutuyorum
ÖNCÜ GLAUE Ş., TAVMAN Ş.
in: Mutfakta Gıdamı İşliyorum, Saygı Birol, Tavman Şebnem, Editor, DETAY YAYINCILIK, Ankara, pp.189-204, 2021
2021
2021GASTRONOMİDE COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER VE KÜLTÜREL MİRAS
ÖNCÜ GLAUE Ş.
in: Gastronomide Güncel Eğilimler, AKCAN Tolga, GÜÇLÜTÜRK BARAN Günseli, ÖZOĞUL Gamze, Editor, Akademisyen Kitabevi, Ankara, pp.33-49, 2021
2021
2021Reçel ve Marmelatımı Nasıl Yapacağım?
ÖNCÜ GLAUE Ş.
in: Mutfakta Gıdamı İşliyorum, Saygı Birol, Tavman Şebnem, Editor, DETAY YAYINCILIK, Ankara, pp.173-188, 2021
2021
2021MUTFAKDA MÜHENDİSLİK UYGULAMALARI.
ÖNCÜ GLAUE Ş., TAVMAN Ş.
in: Sağlıklı Mutfak, Prof. Dr. Y. Birol Saygı, Editor, DETAY YAYINCILIK, Ankara, pp.105-122, 2021
2020
2020SELÇUĞUN ŞİFASI KANTARON OTU
ÖNCÜ GLAUE Ş.
in: Selçuk Bir Unesco Kentine Disiplinlerarası Bakış, AVCI Eda, ERTÜRK Devrim, AKCAN Tolga, Editor, ÇİZGİ KİTABEVİ, Konya, pp.247-266, 2020
2019
2019Deve Sütü
Öncü Glaue Ş., Akcan T.
in: Devenin Yaşamımızdaki Yeri, Gamze Özoğul,Şelale Öncü Glaue,Gizem Hatipoğlu, Editor, Akademisyen Kitabevi, Ankara, pp.131-159, 2019
2019
2019Food Preservation Technologies
TAVMAN Ş., ÖTLEŞ S., ÖNCÜ GLAUE Ş., GÖĞÜŞ BAĞIŞ N.
in: Saving Food: Production, Supply Chain, Food Waste and Food Consumption1st Edition, Charis Galanakis, Editor, Elsevier, pp.117-140, 2019
2019
2019DEVE ETİ
Tibet Akgül D., AKCAN T., ÖNCÜ GLAUE Ş.
in: Devenin Yaşamımızdaki Yeri, Gamze ÖZOĞUL Şelale ÖNCÜ GLAUE, Gizem HATİPOĞLU, Editor, Akademisyen Kitabevi A.Ş., İzmir, pp.161-173, 2019
Supported Projects
2024 - Continues
2024 - ContinuesFINDIK KABUĞUNDAN BİYOKÖMÜR ELDESİ ve GIDA SEKTÖRÜNDE ALTERNATİF KULLANIM ALANLARININ ARAŞTIRILMASI
Project Supported by Higher Education Institutions
AKCAN T. (Executive), ÖNCÜ GLAUE Ş., SEMEN Z., GÜVENÇ BAYRAM G., ÖZUYSAL A.
2020 - 2026
2020 - 2026Gıda Sektörünün Uluslararasılaşma Sürecinde Belgelendirme ve Yeni Analiz Teknikleri
Chamber / Union / Professional Association
Öncü Glaue Ş.
2023 - 2025
2023 - 2025Bölgesel Kültürel Mirasın Sürdürülebilir Faydalı Obje Tasarımı ve Üretimine Uygulanması
Project Supported by Higher Education Institutions
(Project Abstract)
Öztuna H. Y. (Executive), Gündoğdu Hızlıateş C., Türkel E., Antep H. M., Tumay S., Köseler A. T., et al.
2023 - 2024
2023 - 2024Sağlıklı Yaşam İçin EL ELE Çölyak Hastalığının Farkında mısın?
Project Supported by Higher Education Institutions
HOTAR N. (Executive), KIRKIM G., ÖNCÜ GLAUE Ş., AVCI E., GİRGİN G., ATEŞ M., et al.
2022 - 2023
2022 - 2023"GLUTENSİZ EKMEK ÜRETİMİNDE KENGER BİTKİSİNİN ALTERNATİF STABİLİZÖR OLARAK KULLANIM OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI
TUBITAK Project
Öncü Glaue Ş.
2021 - 2023
2021 - 2023GIDA ARAŞTIRMA VE UYGULAMA LABORATUVARI ALTYAPI PROJESİ
Project Supported by Higher Education Institutions
ÖNCÜ GLAUE Ş. (Executive)
Scientific Refereeing
July 2022
July 2022Project Supported by Higher Education Institutions
BAP Research Project, Manisa Celal Bayar University, Turkey
Congress and Symposium Activities
17 May 2024 - 18 May 2024
17 May 2024 - 18 May 202413. Gıda Mühendisleri Öğrenci Kongresi
Attendee
İzmir-Turkey
14 November 2023 - 15 November 2023
14 November 2023 - 15 November 2023- 4. ISPEC ULUSLARARASI MODERN BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR KONGRESİ
Attendee
Ganca-Azerbaijan
04 September 2023 - 07 September 2023
04 September 2023 - 07 September 2023- 15. Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi
Attendee
Çanakkale-Turkey
20 April 2019 - 22 April 2019
20 April 2019 - 22 April 20194th International Anatolian Agriculture, Food, Environments and Biology Congress
Attendee
Afyonkarahisar-Turkey
26 October 2018 - 28 October 2018
26 October 2018 - 28 October 2018Uluslararası Tarım, Çevre ve Sağlık Kongresi-ICAEH
Attendee
Aydın-Turkey
19 April 2018 - 21 April 2018
19 April 2018 - 21 April 20184th International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus
Attendee
Girne-Cyprus (Kktc)
18 April 2018 - 21 April 2018
18 April 2018 - 21 April 2018The 4th İnternational Symposium On Traditional Foods From Adriatic To Caucasus
Attendee
Girne-Cyprus (Kktc)
07 December 2017 - 10 December 2017
07 December 2017 - 10 December 20173. Uluslararası Gastronomi Kongresi
Audience
İzmir-Turkey
27 April 2016 - 29 April 2016
27 April 2016 - 29 April 20161st INTERNATIONAL SYMPOSIUM OF AMERICAN STUDIES
Attendee
İzmir-Turkey
09 March 2007 - 11 March 2007
09 March 2007 - 11 March 20075th International Congress on Food Technology
Attendee
Thessaloniki-Greece
17 September 2006 - 21 September 2006
17 September 2006 - 21 September 2006IUFOST, Food is Life, 13th World Congress of Food Science and Technology
Attendee
Nantes-France
17 September 2006 - 21 September 2006
17 September 2006 - 21 September 2006IUFOST, Food is Life, 13th World Congress of Food Science and Technology
Attendee
Nantes-France
29 August 2006 - 02 September 2006
29 August 2006 - 02 September 2006FoodMicro2006, The 20th International ICFMH Symposium
Attendee
Bologna-Italy
29 August 2006 - 02 September 2006
29 August 2006 - 02 September 2006FoodMicro2006, The 20th International ICFMH Symposium
Attendee
Bologna-Italy
24 May 2006 - 26 May 2006
24 May 2006 - 26 May 20069. Türkiye Gıda Kongresi
Attendee
Bolu-Turkey
24 May 2006 - 26 May 2006
24 May 2006 - 26 May 20069. Türkiye Gıda Kongresi
Attendee
Bolu-Turkey
22 May 2006 - 24 May 2006
22 May 2006 - 24 May 20063rd Central European Congress on Food
Attendee
Sofija-Bulgaria
22 May 2006 - 24 May 2006
22 May 2006 - 24 May 20063rd Central European Congress on Food
Attendee
Sofija-Bulgaria
31 August 2005 - 02 September 2005
31 August 2005 - 02 September 200514. Ulusal Biyoteknoloji Kongresi
Attendee
Eskişehir-Turkey
31 August 2005 - 02 September 2005
31 August 2005 - 02 September 2005