Eğitim Bilgileri
2023 - Devam Ediyor
2023 - Devam EdiyorDoktora
Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Türkiye
2019 - 2024
2019 - 2024Lisans
İstanbul Üniversitesi, Açık Ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, Çocuk Gelişimi, Türkiye
2021 - 2023
2021 - 2023Ön Lisans
Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi, Aşçılık, Türkiye
2006 - 2014
2006 - 2014Doktora
İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesi Bölümü, Türkiye
2003 - 2006
2003 - 2006Yüksek Lisans
İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesi Bölümü, Türkiye
Yaptığı Tezler
2014
2014Doktora
Çeşitli gıdalarda bacillus cereus toksinlerinin varlığı ve tiplendirilmesi
İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü
2006
2006Yüksek Lisans
Gıda işletmelerinde ortam havasının mikrobiyal yükü üzerine bir araştırma
İstanbul Üniversitesi
Yabancı Diller
C1 İleri
C1 İleriİngilizce
Araştırma Alanları
Sosyal ve Beşeri Bilimler
Sağlık Bilimleri
Akademik Ünvanlar / Görevler
2024 - Devam Ediyor
2024 - Devam EdiyorDr. Öğr. Üyesi
Dokuz Eylül Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
2015 - 2024
2015 - 2024Dr. Öğr. Üyesi
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme Ve Diyetetik (İngilizce)
Yönetimsel Görevler
2016 - 2024
2016 - 2024Bölüm Başkanı
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme Ve Diyetetik (İngilizce)
Akademi Dışı Deneyim
2010 - 2015
2010 - 2015Moleküler Biyoloji Laboratuvar Sorumlusu
Ticari Kuruluş Özel, Eurolob Gıda Laboratuvarı, Moleküler Biyoloji Laboratuvarı, Moleküler Biyoloji Laboratuvar Sorumlusu
2006 - 2012
2006 - 2012Mikrobiyoloji Laboratuvar Sorumlusu
Ticari Kuruluş Özel, Eurolab Gıda Laboratuvarı, Mikrobiyoloji, Mikrobiyoloji Laboratuvar Sorumlusu
2004 - 2006
2004 - 2006Mikrobiyoloji Laboratuvar Analisti
Şirket, Eurolab Gıda Laboratuvarı, Mikrobiyoloji, Mikrobiyoloji Laboratuvar Analisti
Makaleler
Tümü (21)
SCI-E, SSCI, AHCI (7)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (8)
Scopus (9)
TRDizin (7)
Diğer Yayınlar (6)
2025
20251. Prevalence, antibiotic resistance, and biofilm formation of coagulase-positive staphylococci in Izmir Tulum Cheese
ÇÖL B. G., YALÇIN S., ÇAKMAK SANCAR B., AKHAN M., SAĞLAM K., YIKMIŞ S.
International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences , cilt.9, ss.239-251, 2025 (TRDizin)
2025
20252. Enhancing the Functionality and shelf life of poppy sherbet by optimizing ultrasound and propolis using response surface methodology: Impact on phenolic compounds, organic acids, sugar components, and sensory characteristics
Akhan M., Türkol M., Yıkmış S., Çakmak Sancar B., ÇÖL B. G., Khalid M. Z., et al.
LWT
, cilt.218, 2025 (SCI-Expanded)
2023
20233. İstanbul’daki Bazı Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde İç Ortam Havasının Mikrobiyolojik Kalitesi
ÇÖL B. G., AKSU H.
AYDIN GASTRONOMY , cilt.7, sa.2, ss.301-312, 2023 (TRDizin)
2023
20234. Effect of Thermosonication on Amino Acids, Phenolic Compounds, Sensory Properties and Microbial Quality in Freshly Squeezed Verjuice
Çöl B. G., Akhan M., Sancar B. Ç., Türkkol M. N., Yıkmış S., Hecer C.
FOODS
, cilt.12, sa.11, ss.2179-2186, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20235. Virtual reality and augmented reality technologies in gastronomy: A review
ÇÖL B. G., İMRE M., YIKMIŞ S.
eFood
, cilt.4, 2023 (Scopus)
2023
20236. Sağlık Bilimleri Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları ve Obezite Durumu
ÇÖL B. G., ELKİN N., YALÇIN S., NİZAMLIOĞLU M., BARUT A. Y., ONUR ÖZTÜRK H. N., et al.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi , sa.19, ss.194-207, 2023 (TRDizin)
2023
20237. Bitkisel Kaynaklı Gıdalardan İzole Edilen B. cereus Suşlarının Bazı Antibiyotiklere Karşı Duyarlılık Profillerinin Belirlenmesi
YALÇIN S., ÇÖL B. G., AKSU H.
Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 2023 (TRDizin)
2023
20238. Micro to Nano Plastics and its Link to Human Health
KURTULUŞ E. M., ÇÖL B. G.
International Journal of Medical Biochemistry
, cilt.6, sa.1, 2023 (Scopus, TRDizin)
2022
20229. A study on toxin genes and cytotoxity levels of Bacillus cereus in various ready to eat foods and pastry products in Turkey
ÇÖL B. G., AKSU H.
Journal of Istanbul Veterinary Sciences , cilt.6, sa.3, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
202210. Modeling and optimization of bioactive compounds from jujube (Ziziphus jujuba Mill.) vinegar using response surface methodology and artificial neural network: Comparison of ultrasound processing and thermal pasteurization
Yıkmış S., DÜLGER ALTINER D., Ozer H., LEVENT O., Celik G., Çöl B. G.
Journal of Food Processing and Preservation
, cilt.46, sa.11, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
202211. Effect of thermosonication and thermal treatments on antidiabetic, antihypertensive, mineral elements and in vitro bioaccessibility of bioactive compounds in freshly squeezed pomegranate juice
Yıkmış S., Ozer H., LEVENT O., Çöl B. G., Erdal B.
Journal of Food Measurement and Characterization
, cilt.16, sa.4, ss.3023-3041, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
202112. Ultrasound processing of vinegar: Modelling the impact on bioactives and other quality factors
Yıkmış S., AKSU F., SANDIKÇI ALTUNATMAZ S., Çöl B. G.
Foods
, cilt.10, sa.8, 2021 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
202113. Sporcu Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Bilgi Düzeylerinin Ölçülmesi
UZLU G., KOÇ M., AKGÖZ H. F., YALÇIN S., ÇÖL B. G.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
, cilt.2021, sa.14, ss.227-240, 2021 (TRDizin)
2020
202014. Functional sirkencubin syrup with purple basil; bioactive properties, organoleptic acceptability, and possible effects on blood pressure
Yikmiş S., Özpancar N., BOZKIR Ç., Çöl B. G.
Food Science and Technology (Brazil)
, cilt.40, ss.550-557, 2020 (SCI-Expanded, Scopus)
2019
201915. Research on Nutrition and Dietetic Undergraduates in Terms of Their Information Level and Views About Genetically Modified Organisms
YIKMIŞ S., ÇÖL B. G.
TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE: FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.7, sa.1, ss.120-126, 2019 (TRDizin)
2019
201916. Thermosonication processing of quince (Cydonia oblonga) juice: effects on total phenolics, ascorbic acid, antioxidant capacity, color and sensory properties Processamento de termosonicação do suco de quince (Cydonia Oblonga): Efeitos nos fenólicos totais, ácido ascórbico, capacidade antioxidante, cor e propriedades sensoriais
Yıkmış S., AKSU H., Çöl B. G., Alpaslan M.
Ciencia e Agrotecnologia
, cilt.43, 2019 (SCI-Expanded)
2018
201817. Evaluation of Sous-Vide Technology in Gastronomy
YIKMIŞ S., AKSU H., ÇÖL B. G., DEMİRÇAKMAK İ. L.
International Journal of Agricultural and Life Sciences- IJALS , cilt.4, sa.1, ss.226-231, 2018 (Hakemli Dergi)
2017
201718. Bacillus cereus kaynaklı gıda zehirlenmeleri
ÇÖL B. G., AKSU H.
Türkiye Klinikleri Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Dergisi , cilt.3, sa.3, ss.245-253, 2017 (Hakemsiz Dergi)
2017
201719. Human Norovirus Infection: Identification, Epidemics and Treatment
ÇÖL B. G., YIKMIŞ S.
International Journal of Agricultural and Life Sciences , cilt.3, sa.1, ss.147-156, 2017 (Hakemli Dergi)
2017
201720. Vitamin D in a Nutshell
ÇÖL B. G., KURTULUŞ E. M., MAJOO F. M.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi , cilt.2017, sa.1, ss.59-69, 2017 (Hakemli Dergi)
2007
200721. Gıda İşletmelerinde Ortam Havasının Mikrobiyel Yükü Üzerine Etkili Faktörler ve Hava Örnekleme Teknikleri
ÇÖL B. G., AKSU H.
Journal of Istanbul Veterinary Sciences , cilt.2, ss.24-47, 2007 (Hakemli Dergi)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2024
20241. Ultrasound İşleminin Pastörize Keçi Sütündeki Antioksidan Kapasitesi Üzerine Etkisi
Akhan M., Çakmak Sancar B., Çöl B. G., Binici H. İ., Hecer C., Ergün Ö.
X. VETERİNER GIDA HİJYENİ KONGRESİ, Diyarbakır, Türkiye, 25 - 27 Nisan 2024, ss.104, (Özet Bildiri)
2024
20242. ÇİMLENDİRİLMİŞ GIDALARIN POTANSİYEL SAĞLIK ETKİLERİ VE GIDAGÜVENLİĞİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
Binici H. İ., Çöl B. G., Akhan M., Çakmak Sancar B.
7. ULUSLARARASI TARIM, ÇEVRE VE SAĞLIK KONGRESİ, Bursa, Türkiye, 30 Mayıs - 01 Haziran 2024, ss.523-533, (Tam Metin Bildiri)
2024
20243. Genetically Modified Organisms, Genetically ModifiedFoods And Potential Health Effects
DURMUŞ S., ÇÖL B. G.
1. INTERNATIONAL İYONYA SCIENTIFIC RESEARCH CONGRESS, Türkiye, 18 - 20 Mayıs 2024, ss.365-374, (Tam Metin Bildiri)
2024
20244. SUSTAINABLE FOOD TECHNOLOGY APPLICATIONS IN AGRICULTURE AND NUTRITION
ÇAKMAK SANCAR B., AKHAN M., ÇÖL B. G., TÜRKOL M.
VII. INTERNATIONAL HALICH CONGRESS ON MULTIDISCIPLINARY SCIENTIFIC RESEARCH, İstanbul, Türkiye, 23 Ocak 2024, ss.317, (Özet Bildiri)
2023
20235. ULTRASOUND UYGULAMASININ GIDA ENDÜSTRİSİNDE KULLANIMI
AKHAN M., ÇÖL B. G., ÇAKMAK SANCAR B., TÜRKOL M.
2. ULUSLARARASI TOPKAPI BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA GÜNCEL GELİŞMELER KONGRESİ, İstanbul, Türkiye, 20 - 21 Ekim 2023, (Tam Metin Bildiri)
2023
20236. Alışveriş Merkezleri Bünyesindeki Yiyecek İçecek İşletmelerinden Alınan Kızartmalık Yağların Toplam Polar Madde Açısından Değerlendirilmesi
ÇÖL B. G.
3rd International Congress of the Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, Malatya, Türkiye, 13 - 16 Eylül 2023, (Özet Bildiri)
2023
20237. Spirulinanın Gıda Endüstrisi ve Beslenmedeki Yeri
ÇAKMAK SANCAR B., AKHAN M., ÇÖL B. G., Türkol M.
3rd International Congress of the Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, Malatya, Türkiye, 13 - 16 Eylül 2023, ss.405-409, (Tam Metin Bildiri)
2023
20238. Sürdürülebilir Gıda Teknolojileri ve Beslenme
AKHAN M., ÇÖL B. G., ÇAKMAK SANCAR B., Türkol M.
3rd International Congress of the Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, Malatya, Türkiye, 13 - 16 Eylül 2023, ss.291-297, (Tam Metin Bildiri)
2023
20239. Bitkisel Kaynaklı Gıdalardan İzole Edilen B. cereus Suşlarının Bazı Antibiyotiklere Karşı Duyarlılık Profilleri
YALÇIN S., ÇÖL B. G., AKSU H.
5. INTERNATIONAL FOOD, AGRICULTURE AND VETERINARY SCIENCES CONGRESS, Kars, Türkiye, 17 - 19 Mart 2023, cilt.1, (Özet Bildiri)
2022
202210. Health Impacts Of Micro And Nano Plastics
UZLU DOLANBAY G., KURTULUŞ E. M., ÇÖL B. G.
UNION OF THRACE UNIVERSITIES V. INTERNATIONAL HEALTH SCIENCES CONGRESS 2022, Bandırma/Balıkesir, Türkiye, 1 - 02 Aralık 2022, (Özet Bildiri)
2021
202111. İstanbul'da Farklı İki Mezbahadaki Sığır Karkaslarının Salmonella İle Kontaminasyonunun Araştırılması
NİZAMLIOĞLU M., ÇÖL B. G., AKHAN M., ÇAKMAK SANCAR B.
9.Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi, Antalya, Türkiye, 4 - 07 Kasım 2021, (Özet Bildiri)
2019
201912. Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Obezite Durumu
ÇÖL B. G., ELKİN N., NİZAMLIOĞLU M., BARUT A. Y., ONUR H. N., KURTULUŞ E. M.
Uluslararası Beslenme Obezite ve Toplum Sağlığı Kongresi, İstanbul, Türkiye, 01 Mart 2019, (Özet Bildiri)
2018
201813. Relationship with Obesity of Intestinal Flora and Probiotics
YALÇIN S., ÇÖL B. G., ALTINSOY B., NİZAMLIOĞLU M., BARUT A. Y.
International Agricultural, Biological and Life Science Conference, 2 - 05 Eylül 2018, (Özet Bildiri)
2018
201814. Bioplymers For Medical Applications
ALTINSOY B., BARUT A. Y., YALÇIN S., ÇÖL B. G., EREN VAPUR U.
International Agricultural, Biological and Life Science Conference, 2 - 05 Eylül 2018, (Özet Bildiri)
2017
201715. Acrylamide formation in foods and its effects on human health
ÇÖL B. G.
Ancon2017 International Congress on Chemistry and Materials Science, 5 - 07 Ekim 2017, (Özet Bildiri)
2017
201716. Tüketime hazır yemeklerde B.cereus varlığı, toksin profilleri ve toksin oluşturma yeteneğinin halk sağlığı açısından değerlendirilmesi
ÇÖL B. G., AKSU H.
4.International Halal and Healthy Food Congress, Ankara, Türkiye, 3 - 05 Kasım 2017, ss.58-59, (Özet Bildiri)
2006
200617. Gıda İşletmelerinde Ortam Havasının Mikrobiyolojik Yükü ve Gıda Hijyeni Üzerine Etkisi
ÇÖL B. G., AKSU H., VARLIK C.
2. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi, Türkiye, 18 - 20 Eylül 2006, ss.360-372, (Tam Metin Bildiri)
Kitaplar
2024
20241. The Importance of Personnel Hygiene and Hygiene Training in Food Businesses
ÇÖL B. G., AKHAN M.
HEALTH SCIENCES IN THEORY AND PRACTICE, GÜROL ÇİFTCİ GÖNÜL, Editör, Duvar Yayınları, İzmir, ss.7-25, 2024
2023
20232. Gıda Kontaminantlarından Dioksinler ve Potansiyel Sağlık Etkileri
ÇÖL B. G., ÇAKMAK SANCAR B., AKHAN M., TÜRKOL M.
SAĞLIK BİLİMLERİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR, Doç. Dr. Onur ORAL Dr. Öğr. Üyesi Ali Kemal NALCI, Editör, DUVAR, İzmir, ss.59-76, 2023
2023
20233. POLİSİKLİK AROMATİK HİDROKARBONLAR VE SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
AKHAN M., ÇAKMAK SANCAR B., ÇÖL B. G., TÜRKOL M.
Modern Tıp ve Sağlık Bilimleri Çalışmaları, Hülya ÇİÇEK, Nursel ALP DAL, Editör, • Livre de Lyon, Lyon, ss.193-210, 2023
2020
20204. Non-Thermal Food Preservation Methods in the Meat Industry
ÇÖL B. G., TUĞGÜM S., YIKMIŞ S.
Technological Developments in Food Preservation, Processing, and Storage, Seydi Yıkmış, Editör, IGI Global, Hershey PA,, ss.44-64, 2020
2018
20185. BARSAK MİKROBİYATASI VE PROBİYOTİKLERİN OBEZİTE ÜZERİNE ETKİSİ
ÇÖL B. G., YALÇIN S., NİZAMLIOĞLU M.
BARSAK MİKROBİYATASI VE PROBİYOTİKLER, PROF. DR. MUSTAFA NZAMLIOĞLU, Editör, TÜRKİYE KLİNİKLERİ, Ankara, ss.35-43, 2018
Jüri Üyelikleri
Eylül-2024
Eylül 2024Tez Savunma (Doktora)
Toray İlbars Tez Savunması - İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
Ocak-2024
Ocak 2024Tez Savunma (Doktora)
Selman Bahadır Orhan Tez Savunması - İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
Ocak-2024
Ocak 2024Tez Savunma (Doktora)
Osman Yeşil Tez Savunma - İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
Ocak-2024
Ocak 2024Tez Savunma (Doktora)
Hüseyin Feyzi Özmen Tez Savunma - İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
Ekim-2023
Ekim 2023Doktora Yeterlik Sınavı
Endra Luzha Pula Yeterlilik - İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
Ekim-2023
Ekim 2023Doktora Yeterlik Sınavı
Serdar Tohma Yeterlilik - İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
Ekim-2023
Ekim 2023Doktora Yeterlik Sınavı
Aynur Şencal Yeterlilik - İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
Eylül-2023
Eylül 2023