X. VETERİNER GIDA HİJYENİ KONGRESİ, Diyarbakır, Turkey, 25 - 27 April 2024, pp.104
Süt, birçok antioksidan madde içermektedir; keçi sütünün
ise diğer hayvan türlerinden daha yüksek düzeyde antioksidan
içerdiği bildirilmiştir. Antioksidanlar, serbest radikallerin zararlı
etkilerini nötralize ederek hücrelere zarar vermelerini önleyen
maddelerdir. Gıdalara uygulanan yeni teknolojilerden biri olan
ultrasound işlemi, biyoaktif bileşenlerde minimum azalma
sağlayarak ürünün gıda güvenliğini artıran bir uygulamadır. Bu
çalışmada; pastörize keçi sütüne uygulanan ultrasound
işleminin sütün antioksidan kapasitesi üzerindeki etkilerini
gözlemlemek amaçlanmıştır. Ultrasound işlemi, 45±5ºC
sıcaklıkta %20 ve %60 genlikte, 1, 3 ve 5 dakika boyunca
uygulanmıştır. Uygulama sonrasında 2.2-difenil-1-pikrilhidrazil
(DPPH) yöntemi kullanılarak, spektrofotometrede 517 nm dalga
boyunda ölçüm yapılmış ve antioksidan kapasitesi % olarak
hesaplanmıştır. Pastörize keçi sütünün antioksidan kapasitesi
%14.82 olarak tespit edilirken, tüm sonuçlar incelendiğinde,
pastörize edilmiş keçi sütlerine ultrasound uygulandığında
antioksidan kapasitesi sonuçlarının, ultrasound uygulanmayan
pastörize keçi sütüne oranla daha yüksek olduğu görülmüştür.
En yüksek antioksidan değeri ise %60 genlikte 5 dakika boyunca
ultrasound uygulanan pastörize keçi sütünde %23 olarak tespit
edilmiş ve ultrasound uygulanmayan keçi sütüne oranla
antioksidan kapasitesi açısından anlamlı bir farklılık olduğu
bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak; yapılan çalışmada
ultrasound uygulamasının keçi sütünün antioksidan kapasitesini
artırdığı ve dolayısıyla besin kalitesini iyileştirdiği tespit
edilmiştir