Coagulation of cheese whey effluent with chitosan


Oktav Akdemir E.

5th International Eurasian Conference on Biological and Chemical Sciences (EurasianBioChem 2022), Ankara, Turkey, 23 - 25 November 2022, pp.619-623

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • City: Ankara
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.619-623
  • Dokuz Eylül University Affiliated: Yes

Abstract

Süt endüstrisinde peynir üretimi sırasında ortaya çıkan peynir altı suları doğal su ortamlarının kirlenmesine neden olan kaynaklar arasındadır. Peynir altı suyu yüksek miktarda organik madde içerdiğinden bu tür atık suların arıtılması önem kazanmıştır. Bu amaçla genellikle biyolojik arıtma teknolojileri kullanılmaktadır. Ancak son yıllarda süt ve süt endüstrisi atık sularının kimyasal arıtılabilirliği ile ilgili çalışmalar da yapılmaktadır.

 

Bu çalışmada, bir süt işletmesinden elde edilen peynir altı suyuna laboratuvar koşullarında çitosan ile koagülasyon yöntemi uygulanmış ve renk, bulanıklık ve toplam katı madde (TKM) giderim verimleri araştırılmıştır. Deneysel çalışmalar kapsamında farklı konsantrasyonlarda çitosan eklenmiş numuneler ile hızlı karıştırma, yavaş karıştırma ve çöktürme işlemlerinden oluşan jar testi deneyleri yapılmıştır. Maksimum renk, bulanıklık ve TKM giderim verimlerinin elde edildiği optimum çitosan konsantrasyonu ve çökelme sürelerini belirlemek için Box-Wilson istatistiksel deneysel tasarım yöntemi kullanılmıştır. Deneysel çalışmalar sonucunda optimum çitosan konsantrasyonu ve çöktürme süresi sırasıyla 10 mg/l ve 90 dakika olarak bulunmuştur. Bu koşullar altında elde edilen renk, bulanıklık ve TKM giderme verimleri sırasıyla %94,5; %99,5 ve %55’tir.