5th International Eurasian Conference on Biological and Chemical Sciences (EurasianBioChem 2022), Ankara, Turkey, 23 - 25 November 2022, pp.619-623
Süt endüstrisinde peynir üretimi sırasında ortaya çıkan peynir altı suları
doğal su ortamlarının kirlenmesine neden olan kaynaklar arasındadır. Peynir
altı suyu yüksek miktarda organik madde içerdiğinden bu tür atık suların
arıtılması önem kazanmıştır. Bu amaçla genellikle biyolojik arıtma
teknolojileri kullanılmaktadır. Ancak son yıllarda süt ve süt endüstrisi atık
sularının kimyasal arıtılabilirliği ile ilgili çalışmalar da yapılmaktadır.
Bu çalışmada, bir süt işletmesinden elde edilen peynir altı suyuna
laboratuvar koşullarında çitosan ile koagülasyon yöntemi uygulanmış ve renk,
bulanıklık ve toplam katı madde (TKM) giderim verimleri araştırılmıştır.
Deneysel çalışmalar kapsamında farklı konsantrasyonlarda çitosan eklenmiş
numuneler ile hızlı karıştırma, yavaş karıştırma ve çöktürme işlemlerinden
oluşan jar testi deneyleri yapılmıştır. Maksimum renk, bulanıklık ve TKM
giderim verimlerinin elde edildiği optimum çitosan konsantrasyonu ve çökelme
sürelerini belirlemek için Box-Wilson istatistiksel deneysel tasarım yöntemi
kullanılmıştır. Deneysel çalışmalar sonucunda optimum çitosan konsantrasyonu ve
çöktürme süresi sırasıyla 10 mg/l ve 90 dakika olarak bulunmuştur. Bu koşullar
altında elde edilen renk, bulanıklık ve TKM giderme verimleri sırasıyla %94,5;
%99,5 ve %55’tir.