Catering İşletmelerinde ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Uygulanmasına İlişkin Değerlendirme İzmir İli Örneği


Bucak T.

Seyahat ve Otel İşletmeciliği, vol.9, no.2, pp.7-18, 2012 (Peer-Reviewed Journal)

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 9 Issue: 2
  • Publication Date: 2012
  • Journal Name: Seyahat ve Otel İşletmeciliği
  • Journal Indexes: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Page Numbers: pp.7-18
  • Dokuz Eylül University Affiliated: No

Abstract

İzmir’de faaliyet gösteren ve ISO 22000 GGYS belgesine sahip olan catering işletmelerine yönelik yürütülen bu çalışmanın amacı; ISO 22000 GGYS standartlarının uygulanması ve uygulamada karşılaşılan sorunları analiz etmektir. Araştırma için, İzmir’de faaliyet gösteren ve ISO 22000 GGYS belgesine sahip 5 catering işletmesinin kalite ve hijyen sorumluları ile önceden belirlenmiş olan sorular (yarı yapılandırılmış görüşme formu) kullanılarak, yüz yüze görüşme yapılmış ve veriler bu şekilde toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, katılımcı işletmelerin ISO 22000 GGYS’nin uygulanması konusunda minör veya majör sorunlar yaşadıkları ortaya çıkmıştır. Sorunların çözümü için, işletme yönetiminin öncelikle ISO 22000 GGYS’ne inanmasının gerekli olduğu ve sonrasında da gerekli kaynaklar yaratılarak ihtiyaç duyulan yapının kurulmasıyla sistemin rahatlıkla uygulanabildiği görülmektedir.