PRODÜKSİYON AMAÇLI KENT ODAKSAL SES BANKASI OLUŞTURMA: ŞEHR-İ SADA İZMİR


Creative Commons License

Işıkhan C.(Yürütücü), Varol A., Kayın E., Vergili S., Çetin Özkan Z., Özkan A. M., et al.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2017 - 2019

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Haziran 2017
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2019

Proje Özeti

Film, dizi, sahne performansı gibi prodüksiyonlarda ses tasarımı oldukça önemlidir. Yeniden üretilerek veya var olanın kullanılmasıyla tasarlanan ses izleri, ortaya çıkan ürünü çok daha gerçekçi kılar. Yeniden üretim, prodüksiyonda ilk olmanın kaçınılmaz bir zorunluluğu olarak ortaya çıkarken; tasarımda var olanı kullanmak ciddi bir hafıza, bir ses bankası gerektirir.

Şimdiye kadar başta Lucas ve Universal gibi Amerikan film endüstrisine yön verenler olmak üzere Boom Library, Bigfishaudio, BBC gibi pek çok şirket tarafından üretilen ses bankaları, var olanı kullanarak yapılan ses tasarımında sayısız prodüksiyona kaynaklık etmiş durumda. Bu bankalar sayesinde sıradan olandan kaliteliye binlerce sayıda ses kaynağına ulaşmak mümkün. Ancak içlerinde, prodüksiyonu zor durumda bırakacak kadar gerçeğini yansıtmayan ve bu nedenle sektörü yeniden üretime yönelterek zaman kaybına yol açanlar da var. İşte bu sıkıntılı gruba giren ses kaynaklarından birini, kent sesleri oluşturmakta.

Kentler meydanı, pazarı, parkları, ulaşım yerleri, eğlence ve alışveriş merkezleri gibi benzer özellikli ortak ses kaynağı alanlarını içeren yirmi dört saat yaşayan şehirlerdir. Diğer taraftan her kentin ayrıcalık taşıyan bir kimliği vardır ve ses, bu kimliği oluşturan ve tek başına kent kimliğini çağrıştırabilen özgün özniteliklerden biridir. Dolayısıyla kent seslerinden oluşturulmuş bir ses bankası, bir taraftan kent odaklı ortak seslere ulaşmada kolaylık sağlarken, diğer taraftan algılandığında ortaya çıkan kent kimliğiyle o kentin doğrudan prodüksiyonda kullanımını sağlar.

Bu projede, prodüksiyonlarda kullanılabilecek kent odaksal bir ses bankası oluşturmak amaçlanmıştır. Kendine özgü sesleriyle kimliğini sunacağımız kent olarak, hem ileriki çalışmalar için ilk örnek oluşturması hem de zaman-mekân ilişkisiyle çalışma ve ulaşımda kolaylık sağlaması açısından İzmir kenti seçilmiştir. Uygulamalar için kendi içinde sınıflandırılmış 40 ayrı alandan/mekândan yaklaşık iki yüz ses kaydı hedeflenmiştir. Aralarında Konak Meydanı, Kordon Boyu, Basmane, Agora, Vapur İskelesi, Teleferik gibi mekânlardan elde edilen seslerin oluşturduğu bir grup doğrudan İzmir kent kimliğini yansıtacak nitelik taşırken; İzmir’in diğer noktalarından alınan sesler kente özel yapılarıyla prodüksiyonlarda kullanılabilecektir.