İlköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin matematik kaygısı ile algıladıkları öğretmen duygusal desteği arasındaki ilişkinin incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: CANSEL CANBAY

Danışman: Berna Tataroğlu Taşdan

Özet:

Bu araştırma ile ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin matematik kaygısı çeşitli değişkenler açısından incelenmiş ve matematik kaygısı ile algılanan öğretmen duygusal desteği arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amaçlanmıştır.

Araştırma tarama modelinde ilişkisel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini 2021- 2022 eğitim-öğretim yılında Tekirdağ ili Marmaraereğlisi ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaokullarda 4. ve 5. sınıfta öğrenim gören 392 öğrenci oluşturmaktadır.

Araştırmada veri toplama aracı olarak Bindak (2005) tarafından oluşturulan “İlköğretim Öğrencileri İçin Matematik Kaygı Ölçeği”, Sakiz (2017) tarafından oluşturulan “Öğretmen Yapıcı Duygusal Destek Ölçeği” ve araştırmacı tarafından hazırlanan “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır.

Araştırma kapsamında toplanan veriler “Sosyal Bilimler İçin İstatistik Programı” (SPSS) kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılıma uygun olduğu belirlenmiş ve parametrik testler kullanılmıştır. Öğrencilere ilişkin demografik değişkenlerin ölçeklerden alınan puan ile karşılaştırılmasında; bağımsız örneklem t testi, sayısal verilerin aralarındaki ilişkiyi incelemek için Pearson Korelasyon Analizi ve algılanan öğretmen duygusal desteğinin öğrencilerin matematik kaygılarını yordama gücünü belirlemek amacıyla basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıştır.

Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin matematik kaygısının “Hemen hemen hiç” düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Matematik kaygısının cinsiyete göre anlamlı şekilde farklılaşmadığı saptanmıştır. Her iki sınıf düzeyinde de matematiği sevdiğini belirten öğrencilerin matematik kaygısı sevmeyen öğrencilere göre daha düşük çıkmıştır. 4. sınıf öğrencilerinin matematik kaygısı matematikten yardım alma değişkenine göre anlamlı şekilde farklılaşırken, 5. sınıf düzeyinde bu ilişki gözlenmemiştir. 5. sınıf öğrencilerinin matematik kaygısının 4. sınıf öğrencilerine göre anlamlı şekilde yüksek olduğu belirlenmiştir. 4. sınıf öğrencilerinin algıladıkları öğretmen duygusal desteği; 5. sınıf öğrencilerinin matematik öğretmenlerine yönelik algıladıkları duygusal desteğe göre yüksek çıkmıştır. Her iki sınıf düzeyinde öğrencilerin matematik kaygısı ve algıladıkları öğretmen duygusal desteği arasında negatif yönde orta düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır. Öğretmen duygusal desteği öğrencilerin matematik kaygı puanlarının %26.7’lik kısmını açıkladığı bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçların matematik kaygısına yönelik ileride yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.