Konservatuvarların piyano sanat dallarında belirlenen lisans öncesi zorunlu eserlerin ölçme ve değerlendirilmesi üzerine bir inceleme


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: GÜNEŞ KEPEKÇİ

Danışman: Mehmet Girgin

Özet:

Ülkemizde ve dünyada karşılaşabileceğimiz zorunlu eserler (morceaux imposés), konservatuvarlarda veya müzik okullarındaki sınavlarda ya da çalgı yarışmalarında değerlendirme yöntemlerinden birisi olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemle adaylardan temel olarak teknik yeterlilik, müzikalite, ezber ve diğer bilgilerini kendilerine verilen kısıtlı bir süre içerisinde çalışarak sunmaları beklenmektedir. Adayların verilen süreyi verimli kullanıp kullanmadığı, planlı ve doğru bir çalışma yöntemi uygulayıp uygulamadığı, verilen kısıtlı süre içerisinde çalışılan eserin hangi seviyede icra edildiği gözlemlenerek adayın deşifre ve teknik yeterlilik seviyesinin anlaşılması amaçlanmaktadır.

Belirlenen zorunlu eserlerin seviyeleri her okul veya yarışmada farklılık göstermekte ve buna bağlı olarak verilen çalışma süresi de değişebilmektedir. Bu çalışmayla ülkemizde karşımıza çıkabilecek olan bu evrensel değerlendirme yönteminin öğretim elemanları tarafından nelere dikkat edilerek değerlendirildiği ve ne şekilde çalışılarak istenilen sonuca ulaşılacağı yönündeki sorulara cevap aranmıştır. Çalışmanın kapsamı ülkemiz konservatuvarlarındaki piyano anasanat dalı öğrencilerinin üniversite öncesi çalışmaları gereken zorunlu eserler olarak sınırlandırılmıştır. Bu değerlendirme yönteminin uygulandığı üç farklı konservatuvardan üçer öğretim elemanlarının görüşleri alınmış ve incelenmiştir. Öğretim elemanlarından alınan bilgiler doğrultusunda zorunlu eserlerin seçimleri, çalışma süreci ile ölçme ve değerlendirme kriterleri gibi bilgiler elde edilip çalışma içerisinde detaylı bir şekilde sunulmuştur.

Görüşme formlarından elde edilen verilere göre çalışma sürecine yardımcı olacağının belirtilmesi üzerine tezin ilk bölümünde önceki yıllarda sorulmuş zorunlu eserler arasından seçilmiş parçaların bestecileri ve dönemleri hakkında bilgiler yer almaktadır. Eserlerin incelemelerini konu alan ikinci bölümde ise müziği anlamada ve yorumlamada büyük rol oynaması ve özellikle eser incelemesinin ezberlemeye katkısının kuvvetli olması sebebiyle eserlerin türleri hakkında bilgi verilerek genel incelemeleri yapılmıştır. Üçüncü bölümünde öğrenme süreci ve çalışma yöntemleri işlenmiş ve eserlerin çalışılmasında yardımcı olacak alıştırma örnekleri sunulmuştur. Tezin son bölümünde ise elde edilen bilgiler ve öneriler maddeler halinde sunulmuştur. Ölçme ve değerlendirmeyi etkileyen unsurlar belirlenerek tablolaştırılıp önemine göre sıralanmıştır. Bu çalışma ile tüm dünyada karşılaşılabilecek evrensel bir değerlendirme yöntemi olan zorunlu eser hazırlık sürecinin en kısa sürede ve en etkili biçimde değerlendirilmesi amaçlanmıştır.