Distribution, mineralogy, and petrography of volcanic successions on the bodrum-muğla peninsula belonging to kos-nisyros-yali activities


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: İngilizce

Öğrenci: CENNET ULUKAVAK

Danışman: Cüneyt Akal

Özet:

~161binyıl önce, Helenik Yayı üzerinde, Kos Plato Tüfü (KPT) patlaması olarak bilinen devasa bir volkanik patlama meydana gelmiştir. Bodrum ve Datça yarımadaları da dahil olmak üzere Yunan Adaları ve Batı Anadolu, patlama sonucu gelişen piroklastik yoğunluk akıntısından (PDC) önemli ölçüde etkilenmiştir. Kuzeye doğru ilerleyen PDC'nin ulaşım mekanizması ilgi konusu olmuştur ancak Bodrum Yarımadasıyla ilişkin henüz detaylı bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma, Bodrum Yarımadası'nın fiziksel volkanolojik özelliklerini araştırmak için kapsamlı saha çalışması ve anahtar analizler yaparak bu boşluğu gidermeyi amaçlamıştır. İstifler sahil ortamları ile etkileşimleri gösteren, sahil çökeltileri ve deniz kabuğu kalıntıları dahil olmak üzere farklı çökelme ortamlarını içermektedir. Boylanma, tabakalanma ve yığışım lapillilerin varlığındaki değişkenlikler, topoğrafik karmaşıklığın güncel araziyi şekillendirmede ve volkanik malzemelerin dağılımındaki etkin rolün altını çizmektedir. Petrolojik incelemeler, hızlı soğuma, plastik deformasyon ve dış akışkanlarla etkileşimi içeren dinamik bir volkanik geçmişe işaret etmektedir. Jeokimyasal analizler önceki KPT veri gruplarıyla mükemmel bir şekilde uyum sağlar ve şiddetli patlama sonucu oluşan volkanik kayaların yüksek riyolitik bileşimi ve kalkalkali doğasını destekler. Bu yüksek lisans tezi, saha çalışmasının sedimantolojik, petrolojik ve jeokimyasal analizlerle birleştiren çok yönlü bir yaklaşımın benimsenmesinin önemini vurgulamaktadır. Bu entegre metodoloji, PDC'lerin spesifik özellikleri ile bunların Bodrum Yarımadası'ndaki yerleşim ve taşınma mekanizmaları arasında korelasyon kurmayı amaçlamaktadır. Bulgular yalnızca yerel volkanik tarihi anlamakla kalmayıp, aynı zamanda benzer jeolojik ortamlarda volkanik tehlike değerlendirmesi ve azaltma stratejileri için daha geniş sonuçları da vurgulamaktadır.

~161ka, a massive volcanic eruption occurred in the Hellenic Arc region, known as the Kos Plateau Tuff (KPT) eruption. The Greek Islands and Western Anatolia, including the Bodrum and Datça peninsulas, were significantly impacted by a pyroclastic density current (PDC). The transportation mechanism of PDC moving northward has been a subject of interest, but there is no detailed study on the Bodrum Peninsula yet. This study aims to address this gap by conducting thorough fieldwork and key analyses to explore the physical volcanological attributes of the Bodrum Peninsula. The sequences contain different depositional environments, including beach deposits and marine shell remains, indicating interactions with coastal environments. Variations in sorting, bedding, and the presence of accretionary lapilli suggest the crucial of topographic complexity in shaping the landscape and distribution of volcanic materials. Petrological examination points to a dynamic volcanic history involving rapid cooling, plastic deformation, and interactions with external fluids. Geochemical analyses align seamlessly with previous KPT datasets, affirming the high rhyolitic compositional field and calc-alkaline nature of volcanic rocks resulting from the violent eruption. This master's thesis emphasizes the significance of adopting a multifaceted approach, combining fieldwork with sedimentological, petrological, and geochemical analyses. This integrated methodology aims to establish correlations between specific features of PDCs and their emplacement and transport mechanisms on the Bodrum Peninsula. The findings not only to adopt understand the local volcanic history but also highlight the broader implications for volcanic hazard assessment and mitigation strategies in similar geological settings.