BAZI MANTAR TÜRLERİNİN ELASTAZ İNHİBİSYON AKTİVİTESİNİN ARAŞTIRILMASI


Sayım M. Ü., Canlı K.

10th International Aegean Congress on Natural & Medical Sciences, İzmir, Türkiye, 5 - 07 Ekim 2024, ss.303-304, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.303-304
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bakteriyel dirençle mücadele günümüzün ortak sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dirençle mücadelede, quorum sensing mekanizmalarının inhibisyonu öneçıkan stratejiler arasında yer almaktadır. Quorum sensing, bakterilerin popülasyon yoğunluğun abağlı olarak gen ekspresyonunu düzenleyen iletişim mekanizmaları olarak tanımlanmaktadır. Anti-quorum sensing ise, bu iletişim mekanizmalarının bozulması ile bakterilerin patojenitesini azaltmayı hedefleyen stratejiler olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle hastane enfeksiyonlarında önemli bir patojeniteye sahip olduğu bilinen Pseudomonas aeruginosa’nın virülans faktörlerinden birisi de quorum sensing mekanizmaları ile düzenlenen elastaz üretimidir. Elastaz P. aeruginosa’nın konak hücrelerine yerleşerek doku hasarına ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açarak enfeksiyonun yayılmasını sağlamaktadır. Bakteriyel dirençle mücadelede yenilikçi yaklaşımlar arasında mantarların kullanımı dikkat çekmektedir. Mantarlar, doğal antibakteriyel bileşikler ve quorum sensing inhibitörleri içermeleri sayesinde, dirençli bakterilere karşı etkili bir çözüm sunmaktadırlar. Burada nhareketle bu çalışmada; Pleurotus ostreatus (Jacq.) P.Kumm., Lepista nuda (Bull.) Cooke ve Leucoagaricus leucothites (Vittad.) Wasser mantarlarının su ve su: DMSO (98:2) olmak üzereiki farklı çözücü ile hazırlanan toplamda 6 adet mantar ekstraktının P. aeruginosa PAO1suşunda elastaz inhibisyonunun etkileri incelenmiştir.Çalışma sonuçları analiz edildiğinde ise, P. ostreatus (DMSO) mantarının %26,54 oranı ileelastaz üretimini inhibe ettiği görülmüştür. P. ostreatus (su) mantarının %105,75 ve L. nuda(DMSO) mantarının %101,14 oranı ile elastaz üretimini aktive ederek pozitif kontrolden daha etkili olduğu görülmüştür. L. leucothites (su) mantarının ise %-27,84 oranı elde edilen değer,  mantarın elastaz enzimini inhibe etmek yerine aktivasyon sağladığını ve enzim aktivitesini normal seviyenin altına düşürdüğünü göstermektedir. Bu bulgu, mantarın enzim aktivitesini artırıcı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca L. nuda (su) ve L. leucothites(DMSO) mantarlarının sırasıyla % -0,03 ve %0 oranları ile elastaz üretimini önemli ölçüde etkilemediği gözlenmiştir. Elde edilen bu sonuçlar, mantar ekstraktlarının gelecekteki çalışmalar için temel olabileceğini düşündürtmektedir. 

Combating bacterial resistance is one of the inhibition of quorum-sensing mechanisms stands out as a prominent strategy. Quorum sensing is defined as communication mechanisms that regulate gene expression based on the population density of bacteria. Anti-quorum sensing, on the other hand, refers to strategies aimed at reducing bacterial pathogenicity by disrupting these communication mechanisms. Pseudomonas aeruginosa, known for its significant pathogenicity in hospital infections,regulates the elastase production through quorum-sensing mechanisms. Elastase facilitates the colonization of host cells by P. aeruginosa, causing tissue damage and weakening the immune system, thereby promoting infection spread.Innovative approaches in combating bacterial resistance have highlighted the use of fungi.Fungi offer a promising solution against resistant bacteria due to their natural antibacterial compounds and quorum-sensing inhibitors. This study investigates the effects of six fungal extracts, prepared using water and water: DMSO (98:2) as solvents, from Pleurotus ostreatus(Jacq.) P.Kumm, Lepista nuda (Bull.) Cooke, and Leucoagaricus leucothites (Vittad.) Wasseron elastase inhibition in P. aeruginosa PAO1 strain. Analysis of the results revealed that P. ostreatus (DMSO) inhibited elastase production by 26.54%. P. ostreatus (water) and L. nuda (DMSO) mushrooms were more effective than the positive control by activating elastase production with 105.75% and 101.14%, respectively. The value of L. leucothites (water) mushroom was - 27.84%, indicating that the fungus activated the elastase enzyme instead of inhibiting it and reduced the enzyme activity below the normal level. This finding reveals that the mushroom has an increasing effect on the enzyme activity.It was also observed that L. nuda (water) and L. leucothites (DMSO) mushrooms with -0.03%and 0%, respectively, did not significantly affect elastase production. These results suggest that mushroom extracts may be the basis for future studies.