Atopik Dermatit Klinik ve Tipleri


Creative Commons License

Al S.

3.GENÇ PEDIATRIK ALERJISTLER SEMPOZYUMU, İstanbul, Turkey, 21 - 23 May 2021, pp.70-71

  • Publication Type: Conference Paper / Summary Text
  • City: İstanbul
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.70-71
  • Dokuz Eylül University Affiliated: Yes

Abstract

Atopik dermatit (AD), genetik ve çevresel faktörlerin etkisinde gelişen, çoğunlukla süt çocukluğu döneminde başlayan kronik bir cilt hastalığıdır. 1 Tipik olarak bebeklik döneminde başlar. Hastalığın ciltteki bulguları akut, subakut ve kronik bulgular olabilir. Akut lezyonlar yaygın eritematöz döküntü, kaşıntılı veziküller, papüller, ödem ve sızıntı ve kabuklaşma olur. Subakut lezyonlarda pullanma, likenifikasyon ve ekskoriyasyonlar varken kronik lezyonlarda likenifikasyon belirgindir. 2 AD’de tanı deri lezyonlarının özelliklerine, morfolojisine ve dağılımı ile ilişkili olan klinik bulgulara ve anamneze dayanır. Çok sayıda tanı kriteri önerilmesine rağmen genel kabul gören tanı kriterleri bulunmamaktadır. Özellikle daha fazla kabul görenler Hanifin ve Rajka3kriterleri, İngiliz çalışma grubu kriterleri 4 ve Amerikan Dermatoloji Akademisinin modifiye edilmiş Hanifin ve Rajka kriterleridir5.

1.       Klinik hastanın yaşına göre dört gruba ayrılır6.

a)      Bebeklik Dönemi Atopik Dermatiti (3 ay-2 yaş):  İlk lezyonlar yaşamın ikinci ayında başlar. Yanaklar, saçlı deri, boyun, ekstremitelerin ekstansör yüzeyi ve gövde tutulabilir. Bez bölgesi ve koltuk altı gibi nemli bölgeler tutulmaz.

b)      Çocukluk Dönemi Atopik Dermatiti (2-12 yaş): Kronik lezyonlar ve likenifikasyon ön plandadır. Fleksural egzema, baş ve ağız çevresinde tutulum olur. Deri kuruluğu belirgindir.

c)       Ergen ve Erişkinlerde Atopik Dermatit (12-60 yaş):  Döküntüler baş, boyun ve fleksör bölgelerdedir. Kronik el dermatiti ve özellikle kadınlarda göz çevresi etkilenebilir.

d)      Yaşlılarda Atopik Dermatit (>60 yaş): Oldukça kaşıntılı yaygın egzematöz lezyonlarla karakterizedir. Fleksural alanlar tutulmayabilir. 

2.       Başlangıç Yaşına Göre Sınıflama: Hasta yaşına göre olan sınıflandırmanın benzeridir.

a)       Çok Erken Başlangıçlı Olanlar (3 ay-2yaş)

b)      Erken Başlangıçlı Olanlar (2-6 yaş)

c)       Çocukluk Çağı Başlangıçlı Olanlar (6-14 yaş)

d)      Ergenlik Çağı Başlangıçlı Olanlar (14-18 yaş)

e)      Erişkin Çağı Başlangıçlı Olanlar (20-60 yaş)

f)        Çok Geç Başlangıçlı Olanlar (> 60 yaş)

3.       Hastalık şiddetine göre sınıflandırma: Atopik dermatit şiddeti göstergeleri ile hafif, orta ve ağır AD olarak sınıflandırılmaktadır. En yaygın kullanılan SCORAD ve EASI AD şiddeti göstergeleridir.  

4.       Etnik kökene göre sınıflandırma7: Amerika’da bu sınıflandırma yapılmıştır. Avrupa, Asya ve Afrika kökenli Amerikalılar olarak sınıflandırılmıştır. Asyalılarda Th 17-22 aktivasyonu daha fazla, Afrikalı Amerikalılarda IgE daha yüksek  ve Th1 -Th17 aktivasyonu daha az, filagrin mutasyonu Avrupalılarda %50, asyalılarda % 27 ve Afrikalılarda  beyazlara göre 6 kat daha düşük bulunmuştur.

5.       Atopik duruma göre sınıflandırma8:

a)      Ekstrensek AD: Yüksek IgE, alerjen duyarlılığı(çevresel veya gıda), yüksek prevelans, IL-4-5-13 yüksek, erken başlangıç, filaggrin mutasyonu, bozulmuş bariyer fonksiyonu ön plandadır.

b)      İntrensek AD (atopiform dermatit): IgE normal, alerjen duyarlılığı yoktur. Geç yaş başlangıçlı, daha çok kadınlarda ve klinik daha hafiftir. 

AD’nin endofenotipik olarak sınıflandırılması hastalığı anlamaya, kişisel tedavi yönetimi ve korunmaya temel oluşturabilir.