IDCAM'24, Adana, Türkiye, 30 Mayıs - 01 Haziran 2024, ss.1
Üç Boyutlu Yazıcılarla Üretilmiş Yüksek Dansiteli Polimer Geçici Restorasyonlarla Okluzal Rehabilitasyon ve TME Adaptasyonu: Bir Vaka Sunumu
Naz DOĞAN1, Elif Figen KOÇAK2
1 Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye; dtnazdogan@gmail.com
2,Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye; eliffigen.kocak@deu.edu.tr
Yüksek dansiteli polimerlerin, geçici restorasyon üretiminde kullanımı üç boyutlu yazıcıların geliştirilmesi ve zaman içinde yaygınlaşması popüler bir konu haline gelmiştir. Bu çalışmada; göreceli olarak supraerüpte olmuş fazla overjetli maxiller dişlere ve bozulmuş sentrik ilişkiye sahip hastada üç boyutlu reçine malzemeden yapılmış geçici kuronların kullanılması amaçlanmaktadır. Ayrıca kalıcı restorasyonlara geçiş öncesinde oklüzal rehabilitasyonun gerçekleştirilmesi ve hastanın yüksek estetik beklentilerini karşılayacak kalıcı bir protezin "test sürüşü" yapılması da planlanmıştır.
Dokuz Eylül Üniversitesi Ağız Diş Sağlığı Merkezine estetik beklentilerle başvuran 60 yaşındaki kadın hastamıza yapılan klinik ve radyolojik muayene sonucunda malokluze bir kapanışa ve peridontal sorunlara sahip olduğu tespit edildi. Periodontal tedaviler sonrasında hastadan teşhis modelleri ve kapanışlar elde edilip artikülatöre alındı.
Hastanın anterior estetik beklentisini karşılayabilmesi, ideal bir overjet-overbite ilişkisi ile uygun bir anterior rehberliğin sağlanabilmesi amacıyla öncelikle uygun bir wax up çalışması yapıldı. Wax up rehberliğinde maksiller dişler prepare edilerek sentrik ilişki ile uyumlu redüksiyon yapılmasına çalışıldı. Preparasyon sonrası ağız içi tarayıcılar ile hastanın dijital ölçüsü alındı. Uygun tasarımlara ve okluzal vertikal boyuta sahip geçici restorasyonlar 3 boyutlu yazıcılar ile üretildi. Hastaya geçici olarak simante edilerek iki hafta süreyle takip edildi.
Anahtar Kelimeler: Okluzal rehabilitasyon, Okluzyon dikey boyutu , 3D resin materyali , Geçici kron.
Occlusal Rehabilitation and TMJ Adaptation with High Density Polymer Temporary Restorations Produced with 3D Printers: A Case Report
Naz DOĞAN1, Elif Figen KOÇAK2
1 Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye; dtnazdogan@gmail.com
2,Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye; eliffigen.kocak@deu.edu.tr
The use of high-density polymers in the production of temporary restorations has become a popular topic with the development and widespread adoption of 3D printers. This study aims to use temporary crowns made of three-dimensional resin material in a patient with relatively supra erupted, overjet maxillary teeth and impaired centric relationship. It also aims to perform occlusal rehabilitation before the transition to permanent restorations and "test drive" a permanent prosthesis that will meet the patient's high aesthetic expectations.
The clinical and radiological examination performed on our 60-year-old female patient, who applied to Dokuz Eylül University Oral and Dental Health Center with aesthetic expectations, determined that she had a malocclusion bite and periodontal problems. After periodontal treatments, diagnostic models and closures were obtained from the patient and taken into the articulator. An appropriate wax-up study was first performed to meet the patient's anterior aesthetic expectations and provide appropriate anterior guidance with an ideal overjet-overbite relationship. Maxillary teeth were prepared under wax-up guidance, and a reduction compatible with the centric relationship was attempted. After the preparation, a digital measurement of the patient was taken using intraoral scanners. Using 3D printers, temporary restorations with appropriate designs and occlusal vertical dimensions were produced. The restorations were temporarily cemented and followed for two weeks.
Keywords: Occlusal rehabilitation, Occlusal vertical dimension, 3D resin material, Temporary crown.