AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE SINIR AŞAN İŞBİRLİĞİ Hukukî Memorandum-2014


Creative Commons License

Karaman Z. T.

Other, pp.1-30, 2014

  • Publication Type: Other Publication / Other
  • Publication Date: 2014
  • Page Numbers: pp.1-30
  • Dokuz Eylül University Affiliated: Yes

Abstract

 

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE SINIR AŞAN

İŞBİRLİĞİ

 

Amaçlanan Durum

 

Bu memorandumun amacı, Avrupa Birliği (AB) Üye Devletlerinin çevresel kalkınma projelerini üstlenirken çevre yükümlülüklerine genel bir bakış sağlamak ve bu projelerin sınır aşan etkiye sahip olduğu hallerde devletlerarası işbirliğine olan ihtiyacı vurgulamaktır.

 

Giriş

 

2008 yılında Bosna Hersek (BiH), İstikrar ve Ortaklık Anlaşması’nı (Stabilization and Association Agreement, SAA) imzalayarak AB katılım sürecine başlamıştır. AB’nin Topluluk hukuku olan çevresel topluluk müktesebatının (acquis communautaire) uygulanması bu sürecin ayrılmaz parçasıdır.[1] Müktesebat; iki yüzden fazla AB antlaşması, yasası ve ilke kararı ile Avrupa Adalet Divanı’nın hükümlerinden oluşur.[2] Müktesebatın otuz bir bölümünden biri, çevresel kurallara ve tüzüklere adanmıştır.[3] AB çevre politikaları, AB dâhilinde yüksek düzeyde bir çevresel korumanın gelişmesine yardım etmeyi amaçlar.[4] Buna bağlı olarak, Üye Devletler ve aday devletler, çevrenin kalitesinin muhafaza edilmesini, korunmasını ve iyileştirilmesini temin ederken çevre politikalarını bölgelerine uyarlamak zorundadır.[5]

 

AB, Üye Devletlerine katı çevresel standartlar koyar.[6] Çok sayıda AB antlaşması, yönergesi ve tüzüğü; iklim değişikliği, su ve hava kalitesi, atık yönetimi, doğayı koruma, endüstriyel kirlilik kontrolü ve sınır aşan su yönetimine ilişkin sürdürülebilir kalkınmayı ve çevrenin muhafaza edilmesini tanır. AB Üye Devletleri ve aday devletleri sürdürülebilir kalkınmayı temin etmek amacıyla bu tür çevre koruma önlemlerini kendi politikaları ile bütünleştirmeye zorunlu kılınmıştır[7].

 

Bölgesel işbirliği, Üye Devletleri ve aday devletlerin AB’nin çevresel teleplerinin buluşmasını sağlamaya yardım eder. AB Üye Devletleri; devletler, paydaşlar ve genel olarak halkın geniş katılımının sağlandığı müzakerelerle geliştirilen, yasal ve siyasal kuralları içeren çalışmalar ile ikili anlaşmalar yoluyla sınır aşan işbirliğinden emin olabilmiştir[8]. Bu işbirliğinde, sınır aşan durumlarda sürdürülebilir çevresel kalkınmayı sağlamak için değerlendirme usullerinden, yönetim planlarından ve dikkat çekici önemli araştırmalardan yararlanılmıştır[9].



[1] Patrick J. Kapios, Environmental Enlargement in the European Union: Approximation of the Acquis Communautaire and the Challenges that it Presents for the Applicant Countries,SUSTAINABLE DEVELOPMENT LAW & POLICY 4, 4 (2002), available at

http://digitalcommons.wcl.american.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1276&context=sdlp.

[2] Vaughne Miller, The EU’s Acquis Communautaire, INTERNATIONAL AFFAIRS AND DEFENSE SECTION, SN/IA/5944(Apr. 26, 2011), available at www.parliament.uk/briefing-papers/sn05944.pdf. 3

[3] Patrick J. Kapios, Environmental Enlargement in the European Union: Approximation of the Acquis Communautaire and the Challenges that it Presents for the Applicant Countries, 2 SUSTAINABLE DEVELOPMENT LAW & POLICY 4, 6 (2002), available at

http://digitalcommons.wcl.american.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1276&context=sdlp. 4

[4] Treaty Establishing the European Community art. 130r(2) (1957), available at

http://www.hri.org/docs/Rome57/Part3Title16.html.

[5] Treaty Establishing the European Community art. 130r(1) (1957), available at http://www.hri.org/docs/Rome57/Part3Title16.html.

[6] Patrick J. Kapios, Environmental Enlargement in the European Union: Approximation of the Acquis Communautaire and the Challenges that it Presents for the Applicant Countries,  SUSTAINABLE DEVELOPMENT LAW & POLICY 4, 4 (2002), available at http://digitalcommons.wcl.american.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1276&context=sdlp.

 

 

[7] Charter of the Fundamental Rights of the European Union art. 37 (2000), available at http://www.europarl.europa.eu/charter/pdf/text_en.pdf.

[8] Amichai Magen, Transformation Engagement Through Law: The Acquis Communautaire as an Instrument of EU External Influence, 9 EUROPEAN JOURNAL OF LAW REFORM 361, 374 (2007), available at http://iisdb.stanford.edu/pubs/22032/EJLR-2007-Transformative_Engagement_Through_Law-AmichaiMagen.pdf.

[9] Directive 2001/42/EC of the European Parliament and of the Council preamble 6 (2001), available at http://eurlex. europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2001:197:0030:0037:EN:PDF.