Üniversite Sınavına Hazırlanan Öğrencilerde Uyku Kalitesi ile Depresyon İlişkisi


Yılmaz R., Eliaçık O. E., Derin N., Özçakar N.

10.ULUSAL İSTAHED AİLE HEKİMLİĞİ KONGRESİ, Gazimagusa, Kıbrıs (Kktc), 13 - 17 Kasım 2023, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Gazimagusa
  • Basıldığı Ülke: Kıbrıs (Kktc)
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Üniversite Sınavına Hazırlanan Öğrencilerde Uyku Kalitesi İle Depresyon İlişkisi

Rümeysa Yılmaz, Nuray Derin Peköz, Ozan Emre Eliaçık, Nilgün Özçakar1 1Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı

Amaç: Amaç: Günümüzde uyku kalitesi, klinik uygulamalarda ve uyku ile ilgili araştırmalarda üzerinde önemle durulan bir kavramdır. Bunun nedenleri; uyku ile ilgili yakınmaların oldukça yaygın olması, kötü uyku kalitesinin birçok tıbbi hastalığın bir belirtisi olabileceği ve uyku sağlığı ile fiziksel ve psikolojik iyilik arasında güçlü ilişki bulunması olarak sıralanmaktadır. Yapılan araştırmalarda uyku kalitesi ile psikolojik sağlık arasında ilişki olduğu bildirilmektedir. Bu çalışmada üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin artan rekabet ortamından ne ölçüde etkilendiğini bu durumun depresyon düzeylerine ve uyku kalitelerine nasıl bir etki yarattığını aralarında bir ilişki olup olmadığını ortaya koymayı amaçladık. Bu doğrultuda Dokuz Eylül Tıp Fakültesi’ne bağlı Eğitim Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran hastalar üzerinde kesitsel anket çalışması yapmayı planladık.

Yöntem: Yöntem: Kesitsel tanımlayıcı anket çalışması şeklinde planlanmıştır. Çalışmanın katılımcıları, Dokuz Eylül Tıp Fakültesi’ne bağlı Eğitim Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran üniversite sınavına hazırlananlar olarak belirlenmiştir. Çalışmaya katılmak için gönüllü olan bireylere Sosyodemografik Veri Anketi ve Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği (DASS-42) ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKI) anket şeklinde verilecektir. Katılımcılardan onam alınacaktır. Toplanan veriler kullanılan ölçek skorları üzerinden değerlendirilecektir. Veri analizi SPSS programı ile yapılacaktır.

Bulgular: Bulgular: Bağımlı değişken Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKI) ortalama puanıdır. Bağımsız değişkenler ise Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği (DASS-42) puanı ve sosyodemografik veri anketinde bulunan yaş, cinsiyet gibi değişkenler şeklindedir. Araştırmamız tasarım aşamasındadır.

Sonuçlar: Sonuç: Uyku kalitesi ile depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri arasındaki korelasyonların değerlendirilmesi ve bu süreçteki üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin genel sağlık durumlarının etkileneceği birçok hastalık için riskli grupta yer alabileceklerinin önemine vurgu yapılabilir. Sonuçlar bu aşamadaki öğrencilerin durumuna farkındalık oluşturacaktır.

Anahtar Kelimeler: depresyon, uyku kalitesi, üniversite sınavı