Çocuk Acil Serviste Transaminaz Yüksekliği Nedenleri, Laboratuvar ve Klinik Seyir


Creative Commons License

Er A., Çakar S., Ermiş N., Özkerim D., Çağlar A., Çelik T., ...Daha Fazla

Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi, cilt.8, sa.1, ss.42-49, 2021 (Scopus) identifier

Özet

Giriş: Son yıllarda rutin laboratuvar paketlerinin kullanımına bağlı olarak çocuk acile başvuran hastalarda transaminaz yüksekliğine sık rastlanmaktadır. Literatürde bu hastaların klinik özellikleri, altta yatan nedenler ve seyir hakkında sınırlı veri bulunmaktadır. Bu çalışmada çocuk acil serviste transaminaz yüksekliği saptanan hastaların klinik özellikleri, etiyoloji, transaminazların düzelme süresi ve hastanede kalış sürelerinin araştırılması amaçlanmıştır.

Yöntemler: Ocak 2016-Ocak 2017 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servis Gözlem Ünitesi’nde yatan 1 ay- 18 yaş arası transaminaz yüksekliği saptanan hastalar çalışmaya dahil edildi. Yüksek aspartat aminotransferaz ve alanin aminotranferaz, sırasıyla 60 U/L, 45 U/L ve üzerindeki değerler olarak tanımlandı. Bu hastaların klinik ve laboratuvar verileri geriye dönük olarak elektronik tıbbi kayıtlardan elde edildi.

Bulgular: Çalışmaya alınan 89 hastanın ortanca başvuru yaşı 36 aydı (1-216 ay). En sık başvuru nedenleri kusma (n=31), ateş (n=27) ve karın ağrısı (n=25), fizik muayene bulgusu ise dehidratasyondu (n=20). Transaminaz yüksekliği nedenleri enfeksiyonlar (%40,5), metabolik hastalıklar (%11,2), ilaç ilişkili karaciğer hasarı (%9,0), hepatobiliyer hastalıklar (%5,6) ve diğer nedenler (%9,0) iken, olguların %24,7’sinde bir neden saptanamadı. Hastaların %62,5’inde transaminaz düzeyi 5 katın altında idi. Hastaların %9,0’u N-asetilsistein, %18,0’i ursodeoksikolik asit tedavisi almaktaydı. Ortanca transaminaz düzelme süresi 5 gün (1-61 gün), hastanede kalış süresi ise 3,7±9,2 gündü. Etiyolojiye göre hem transaminaz düzelme süresi hem de hastanede kalış süreleri açısından fark saptanmadı (p=0,107 ve p=0,952). Sonuç: Çocuk acil serviste sıklıkla hafif derecede transaminaz yükseklikleri ile karşılaşıldığı ve en sık neden enfeksiyonlar olsa da travmadan kalıtsal metabolik hastalıklara kadar pek çok nedene bağlı olabileceği görülmüştür. Bu hastalarda transaminaz düzeylerinin hızla normale döndüğü ve etiyolojiye göre değişkenlik göstermediği saptanmıştır. Ancak çocuk acilde transaminaz yüksekliğine yaklaşımda yol gösterici algoritmaların oluşturulması için çok merkezli ve daha fazla sayıda olgu içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.

Introduction: Elevated transaminases has been frequently observed in pediatric emergency department admissions due to increasing utilization of routine laboratory packages. There are limited data about clinical features, underlying conditions and clinical course of these patients. This study aims to evaluate clinical characteristics,etiologies, recovery time and length of stay in hospital of children with elevated transaminases in pediatric emergency department.

Methods: We included 1-month- 18-year-old children who were followed in observation unit of Pediatric Emergency Department of University of Health Sciences Turkey, Dr. Behçet Uz Pediatrics and Surgery Training and Research Hospital and had increased transaminases between 2016 January and 2017 January. Increased aspartate aminotransferase and alanine aminotransferase were defined as values above 60 U/L and 45 U/L. The clinical and laboratory data were obtained retrospectively from electronic medical records.

Results: We included 89 patients. The median age was 36 months (1-216 months). The most common symptoms were vomiting (n=31), fever (n=27) and abdominal pain (n=25), the most frequent physical examination finding was dehydration (n=20). Etiologies were infections (40.5%), metabolic disorders (11.2%), drug induced liver injury (9.0%), hepatobiliary diseases (5.6%), others (9.0%) and unexplained in 24.7%. Transaminases were elevated under 5 times in 62.5%. N-acetylcystein and ursodeoxycolic acid were administered in 9.0% and 18.0%. The median recovery time was 5 days (1-61 days) and length of stay was 3.7±9.2 days. Recovery time and length of stay were not significantly different according to etiologies (p=0.107 and p=0.952). Conclusion: This study has indicated that mild elevation of transaminases is common in pediatric emergency department. Although most common reason is infections, it can be related to various conditions such as trauma and inherited metabolic disorders. Also, we have found that the recovery time is short and does not change according to etiologies. However, multi-center studies in a large population are still required to form algorithms for the assessment of elevated transaminases in pediatric emergency department .