TKG GİRİŞİMSEL PERİFER KURSU, Ankara, Turkey, 7 June - 09 July 2024, pp.1
GİRİŞ:
Periferik arter hastalığı kladikasyo intermittant ile karakterize aterosklerozun sebep olduğu,daha çok diyabeti,hipertansiyonu ve sigara kullanımı olan ileri yaş hastalarda görülen bir klinik bir tablodur. Özellikle aorto-iliak okluziv hastalık, periferik arter hastalığı grubunun içinde sık rastlanan bir grup olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilateral aorto-iliak stenozda, aorto-bi-femoral bypass altın standart tedavi olarak kabul edilirken, son zamanlarda stent ve görüntüleme teknolojisindeki gelişmelerle birlikte endovasküler stentleme cerrahi tedaviye alternatif bir tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ancak gelişmekte olan bu yaklaşımın dökümente edilmiş %2-24 sıklığında disseksiyon,psödoanevrizma,tromboz,distal ekstremite embolisi olmak üzere riskleri vardır. Bu riskleri azaltmanın yollarından biri ‘aortik bifürkasyon V stentleme tekniği’ dir. MELODİE çalışmasında aortoilio-okluzif hastalığın ve kladikasyo yakınmalarına sahip 151 hastanın yer aldığı (163 lezyon bulunmakta) çalışma grubunda hastalara Express LD Stent başarı ile implante edilmiş. Lezyonların büyük çoğunluğunda (%78.1) direkt stentleme ile <%30 rezidü kalacak şekilde başarıya ulaşmıştır. Kliniğimizde bu yaklaşımın örneklerinden biri de size sunacağımız bu olguda yer almaktadır.
OLGU
79 yaşında erkek hasta kliniğimize sol bacakta kladikasyo intermittant ve efor dispnesi ile başvurdu. Özgeçmişinde koroner arter by-pass greftleme, hipertansiyon, diyabetes mellitus ve sigara içiciliği öyküsü bulunmakta. Tarafımızca yapılan periferik anjiografide bilateral aorto-femoral okluziv
hastalık saptandı. Hastaya işlemin riskleri anlatıldı. Aydınlatılmış onamı alındıktan sonra kateter laboratuvarına işlem için alındı. Sağ brakial arter yoluyla sheat takıldı. Pigtail kateter ile sağ brakial sheat üzerinden desenden aortaya düşüldü. Kontrol çekim alındı. Sağ ve sol femoral yaklaşım ile ponksiyonlar yapıldı. 7 F femoral sheathler takıldı. Sağ aortoiliak lezyondan 7F sağ guiding kateter yardımı ile hidrofilik tel ile lezyon geçildi. Hidrofilik tel 0,38’lik tel ile exchange edildi. Kontrol çekim alındı. Sağ aortoiliak lezyona 10x25mm 135cm Boston Scientific Express LD balon expandable stent ilerletildi. Sol iliofemoral lezyondan 7 F sağ guiding kateter yardımıyla hidrofilik tel ile geçildi. 9x25 mm 135cm Boston Scientific express LD balon expandable stent lezyondan geçmemesi üzerine 0,14 Floopy guidewire ile lezyon geçildi. Lezyona 4.0x15mm PTCA ile predilatasyon yapıldı akabinde sol aorto-iliak lezyon 0,38’lik tel ile geçildi. Tel üzerinden 9mmx25mm 135cm Boston Scientific express LD balon expandable stent ilerletildi.Her iki periferik stent eş zamanlı şişirilerek 14 atm’de V stentleme tekniğiyle kissing yapılarak implante edildi. Kontrol çekim alındı, işlem komplikasyonsuz sonlandırıldı. Servis takibinde nabızlar açık, girişim yerlerinde kanama ve/veya hematom izlenmedi. Hasta sıhhatle taburcu edildi. Takiplerinde kladikasyo şikayeti geçmişti, periferik nabızlar olağan izlendi.
SONUÇ:
Aortoiliak-oklusiv hastalık periferik arter hastalarında sık görülen bir alt grup olup kladikasyo ile hayat kalitesini olumsuz etkilemektedir. Altın standart tedavisi cerrahidir. Periferik stentleme gelişmekte olan bir yaklaşım olup cerrahi açıdan mortalitesi yüksek olan hastalar için alternatif bir yöntem olabilir. Bilateral common iliak arter stenozu olan hastaların girişimsel tedavisinde periferik balon expandable stentlerle ilio-aortal V stentleme tekniği başarılı bir şekilde kullanılabilir
Anahtar Kelimeler: Bilateral iliac arter stenozu, periferik balon expandable stent, V stentleme tekniği