Deniz Çayırlarının Karbon Tutma Kapasitesinin Belirlenmesine Yönelik Çok Disiplinli Bir Yaklaşım


Creative Commons License

İlhan T., Akçalı B., Alyürük H., Kaboğlu G., Darılmaz E., Suzer E., ...Daha Fazla

6.ULUSAL DENİZ BİLİMLERİ KONFERANSI, Rize, Türkiye, 15 - 17 Mayıs 2024, ss.5-6

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Rize
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.5-6
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Deniz çayırı ekosistemleri, fotosentez yoluyla CO2'yi tutmaları ve binlerce yıl boyunca organik karbon (Corg) depolamaları dolayısıyla dünyadaki en verimli doğal karbon yutakları arasında yer almaktadır. Bununla birlikte, deniz çayırlarındaki Corg stokları ve birikim oranlarına ilişkin tahminler birkaç bölgeyle sınırlıdır ve güvenilir küresel tahminlerde bulunmak için mekansal değişkenlik hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır. Ülkemizde ise bu alandaki çalışmalar oldukça yenidir ve araştırmaların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması gerekmektedir. Böylece, bilimsel bilgi eksikliklerimizin giderilmesine ve en iyi bilginin yönetimde kullanılmasına katkı sağlanabilir.

Bu çalışmada, Karaburun-Ildır Özel Çevre Koruma Bölgesindeki bir Posidonia oceanica deniz çayırının deniz tabanı üstü ve altı özelliklerini görüntülemek için yüksek çözünürlüklü sismo-akustik yöntemler, sediment analizleri ( dane boyu analizi, yoğunluk, organik madde tayini, yaş tayini, elementel analiz, izotop analizi, karbonat analizi vb.) için gravite/box karot ve sediment trap, partikül madde, bitkinin yapraklarındaki epifitler ve rizom çevresindeki bentik organizmaların organik karbon ihtivası için biyota örneklemeleri ile çayır ve matların dağılım gösterdiği lokasyonlarda akıntı hızı ve fiziksel parametrelerin (sıcaklık, tuzluluk, PAR, çözünmüş oksijen) ölçümleri yapılacaktır.

Çalışma, temel (Deniz Bilimleri) ve uygulamalı (Deniz Mühendisliği) disiplinlerindeki yöntemlerin uygulanması ile P. oceanica çayırlarının ve habitatının karbon depolama kapasitesinin belirlenmesini amaçlamaktadır. Böylece, 2050 yılında iklim-nötr ilk kıta olma hedefi ortaya konulan Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı uyum konuları arasında bulunan iklim değişikliği modellerinde, P. oceanica çayırları hakkında yapılacak araştırmalara katkı sağlayabilecek veri setinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.