Pediatrik Skabiyes Hastalarında Tedavi Başarısını Etkileyen Klinik Özelliklerin Retrospektif Olarak İncelenmesi


Gülbaşaran F., Öner S.

5. Karadeniz Dermatolojide Yenilikler Sempozyumu, Ordu, Türkiye, 23 - 25 Haziran 2023, ss.1-2

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ordu
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-2
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

PEDİATRİK SKABİYES HASTALARINDA TEDAVİ BAŞARISINI ETKİLEYEN KLİNİK ÖZELLİKLERİN RETROSPEKTİF OLARAK İNCELENMESİ

Fatmagül Gülbaşaran¹ , Samet Öner¹

¹Dokuz Eylül Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı

Fatmagül Gülbaşaran / Dokuz Eylül Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı

Giriş: Skabiyes, Sarcoptes scabiei akarı tarafından derinin infestasyonudur. Çocuklarda sık görülür ve önemli morbiditeye neden olur. Topikal tedaviler etkilidir ve en etkili tedavi permetrindir, ancak konvansiyonel tedaviye direnç yıllar geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmanın amacı pediatrik skabiyes tanılı hastalarda klinik özelliklerin tedavi direnci ile ilişkisinin araştırılmasıdır.

Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı’na 2022 yılı sonuna dek başvurmuş olan ve “2020 Uluslararası Uyuz Kontrolü İttifakı Uyuz Teşhisi için Konsensus Kriterleri” ile uyumlu şekilde skabiyes tanısı konulmuş olan, 0-12 yaş arası çocuk hastalar çalışmaya dahil edilerek; demografik ve klinik özellikleri, tedaviye yanıt ve tedavi uyumları ile ilgili verileri elektronik hasta kayıt sistemi üzerinden retrospektif olarak taranmıştır.

Sonuçlar: 9 ay ila 12 yaş arasında, yaş ortalaması 4,08 ± 3.06 olan toplam 80 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların %37’si (30) kadın, %63’ü (50) erkek idi. 37 hasta önceki dönemlerde skabiyes tedavisi kullanıp yanıt alamayan hastalar idi. 71 hastada tipik yaygın skabiyes klinik bulguları izlenmiş, 4 hastada sadece genital tutulum, 3 hastada atipik skabiyes kliniği ve 2 hastada belirgin deri bulgusu olmaksızın sadece kaşıntı gözlenmiş idi. Kliniğimize ilk başvurularında 57 hastaya (%71.3) permetrin, 17 hastaya (%21.3) majistral; 4 hastaya benzil benzoat (%5), 2 hastaya (%2.5) kükürt tedavisi verilmiş idi. Tedaviye uyumla ilgili verilerine ulaşılan hastalardan (56), verdiğimiz tedaviye kısmi ya da tam yanıtsız olanlarda, tedavi parametrelerinden en az bir tanesine uyumsuzluk, yanıt gösteren hastalardan anlamlı olarak daha fazla idi (sırasıyla % 64.5 (20), %0 (0) p<0.01). İlk tedavi sonrasında yaş ile klinik yanıt anlamlı ilişkili bulundu, klinik yanıt olanlarda yaş ortalaması 5.5 ± 3.2 iken, klinik yanıtı olmayanlarda yaş ortalaması 3.3± 2.8 idi. (p=0.003). Yaş ile tedavi uyumsuzluğu arasında anlamlı ilişki bulundu (p =0.03). İkinci ve üçüncü kez tedavi alanlarda da tedavi yanıtsızlığının en önemli nedeni tedavi uyumsuzluğu ile ilişkili anamnez olarak saptandı (p<0.001). Klinik yanıt ile bakılan diğer klinik parametreler arasında anlamlı ilişki saptanmadı.

Tartışma: Skabiyesin başarılı tedavisi, hasta ve yakın temaslıların tam uyumunu gerektiren doğru topikal ilaç uygulaması, hijyen ve tedavi tekrarını gerektirmektedir. Pediatrik skabiyes hastalarında, küçük yaşlarda tedavideki başarısızlığın önemli bir nedeni tedavi uyumsuzluğu varlığı olabilir.

Anahtar Kelimeler: skabiyes, tedavi direnci, pediatrik skabiyes, tedavi uyumu, permetrin