ÜÇ SEMAVİ DİNDE HELAL GIDALAR: HALİL (HZ.) İBRAHİM SOFRASI VE KARDEŞLİK MENÜ ÖNERİSİ


Creative Commons License

BUCAK T.

Journal of gastronomy, hospitality and travel (Online), cilt.8, sa.2, ss.694-710, 2025 (Hakemli Dergi) identifier identifier

Özet

Toplumların mutfak kültürlerini belirleyen birçok etken bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; coğrafi konum, iklim, bitki örtüsü, su kaynakları, örf ve adetler vb., ancak en önemlisi toplumun inandığı dinin kurallarıdır. Bu bağlamda din-yemek ilişkisi en çok helal ya da haram olarak değerlendirilmektedir. Özellikle üç semavi dine ait kutsal kitaplarda helal-haram üzerine birçok bilgi yer almaktadır. Araştırmanın amacı, üç semavi din ve bunların kutsal kitapları olan; Yahudilik-Tevrat, Hıristiyanlık-İncil ve Müslümanlık- Kur’an-ı Kerimde geçen gıdaların belirlenmesi ve helal-haram durumlarının ortaya konulmasıdır. Araştırmada doküman analizi yöntemi kullanılmış olup aynı zamanda literatür taraması da yapılmıştır. Ayrıca araştırma sonunda önerilen ve Halil (Hz) İbrahim sofra kültüründe sunulacak olan “kardeşlik menüsünün” içeriği, üç semavi dini temsil eden yetkili din adamlarının uzman görüşleri de alınarak tasarlanmıştır.
There are many factors that determine the culinary cultures of societies. Some of these are; geographical location, climate, vegetation, water resources, customs and traditions, etc., but the most important one is the rules of the religion that the society believes in. In this context, the religion-food relationship is mostly evaluated as halal or haram. Especially in the holy books of the three heavenly religions, there is a lot of information on halal-haram. The aim of the research is to determine the foods mentioned in the three heavenly religions and their holy books; Judaism-Torah, Christianity-Bible and Islam-Quran-i Kerim and to reveal their halal-haram status. Document analysis method was used in the research and literature review was also conducted. In addition, the content of the "brotherhood menu" suggested at the end of the research and to be presented in the table culture of Halil (Hz) Ibrahim was designed by taking the expert opinions of authorized religious figures representing the three heavenly religions.