Bomonti’den Tekel’e İzmir’de İçki Üretim Yapılarının Mekansal ve Yapısal Özellikleri


Yılmaz Karaman Ö., Tanaç Zeren M.

Yapı, sa.427, ss.108-115, 2017 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Basım Tarihi: 2017
  • Dergi Adı: Yapı
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Design & Applied Arts Index
  • Sayfa Sayıları: ss.108-115
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İzmir’in Endüstri Mirasını oluşturan ve özelleştirmeler sonrası boşalan önemli kentsel boşluklarının en büyük ve önemli olanlarından birisi de Tekel’e ait fabrika yerleşkeleridir. Tekel’e ait depo ya da yönetim birimlerine ait çeşitli yapılar kent içinde yer almakla birlikte içki ve tütün fabrikalarına ait yerleşkeler günümüzde, kentin önemli gelişme noktaları ve akslarında konumlanmaktadırlar. Bu nedenle de farklı işlevlerle dönüştürülmeleri ve/veya kullanılmaları gündeme gelmektedir.

Tarihsel Sürece bakıldığında; İzmir İçki Fabrikasının, o dönemki adıyla Aydın Bira fabrikasının kurulduğu 1912 yılından önce İzmir’de küçük imalathanelerde bira, rakı ve şarap üretimi yapıldığı çeşitli kaynaklarda aktarılmaktadır. Söz konusu işletmeler tarafından üretilen alkollü içkilerin, endüstriyel bir tesiste üretiminin başlangıcı ise Bomonti-Nektar ortaklığı ile kurulan Aydın Bira Fabrikası ile başlamaktadır. Aydın Bira Fabrikası 1940’lı yıllarda Tekel’e devredilmiştir. Fabrika’nın Tekel’e devredilmesi ile yerleşkedeki idari yapı, üretim biçimi ve dolayısı ile de yapı kurgusunun değiştiği görülmektedir.  1944 yılında Yerleşkede hammadde girip, şişelenmiş ürün çıkacak biçimde rakı üretimi başlamıştır. Bu dönemden sonra Tekel İzmir Şarap ve Rakı Fabrikası olarak adlandırılan yerleşke üretim süreci sonlandırılana kadar şarap ve rakı üretimine devam etmiş, rakı üretimi önem kazanarak yerleşkeye eklemlenen üretim birimleri, depo mekanları ve diğer mekanlar ile günümüzdeki halini almıştır.

Belirli sınırları olması, bir üretim biçimine hizmet eden yapıları barındırması ve bir sanayi yerleşkesi karakteristiğini taşıması bakımından Endüstri Mirası olarak değerlendirilebilecek nitelikte yapılar bütününü oluşturmaktadır.

Makale kapsamında; Yerleşke içerisinde yer alan içki üretimi gerçekleştirilen yapıların mimari ve taşıyıcı sistem özellikleri geçirdikleri süreç üzerinden tariflenmektedir.