İklim Değişirken Karaburun’da Toprağı Nasıl Kullanmalı, Karnımızı Nasıl Doyurmalı?


Candan Demirkol E., Gökçe Gündüzoğlu H. A.

24. Ulusal Bölge Bilimi ve Bölge Planlaması, Mersin, Türkiye, 15 - 17 Mayıs 2025, ss.32, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Mersin
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.32
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İklim değişikliği, tarım sektörünü doğrudan etkileyen bir olgu olup, tarımsal verimliliği ve gıda güvenliğini tehdit

eden birçok faktörü içerir. Bu etkiler arasında artan sıcaklıklar, don olayları, düzensiz yağışlar, aşırı hava olayları

bulunmaktadır. İklim değişikliği bitki büyüme dönemlerini etkilemektedir. Örneğin, sıcaklık artışı tarımsal

ürünlerin hasat zamanlarının kaymasına yol açmakta, bu durum da gıda arzında belirsizlikler ve dengesizlikler

yaratmaktadır. Ayrıca, su kaynaklarının azalması, sulama sistemlerinin daha etkin bir şekilde kullanılmasını

zorunlu kılmaktadır. Aynı anda, gıda sistemlerinin geleceğini tasarlamak, bu zorluklara yanıt olarak ortaya

çıkabilecek yenilikçi yaklaşımları tanımayı içerir. Yenileyici tarım, hassas tarım ve agroekolojik uygulamalar, iklim

değişkenliği karşısında dayanıklılığı artırmak ve gıda güvenliğini sürdürmek için geçerli yöntemler olarak ilgi

görmektedir.