4.Uluslarası 5.Ulusal Onkoloji Hemşireliği Kongresi, Ankara, Türkiye, 12 - 14 Ekim 2022, ss.156-157
Özet
Kanser
hastalığına genetik, çevresel faktörlerin yanında beslenme şekli de risk
faktörü oluşturmaktadır. Son yıllarda etik, ekolojik ve sağlık açısından farkındalığın
artması ile vejeteryan, vegan ve pesketaryen diyet şekli daha da benimsenmeye
başlanmıştır. Vegan ve pesketeryan beslenme vejeteryan beslenmenin alt tipleri
olarak geçmektedir. Yapılan çalışmalar doğrultusunda bu beslenme şekillerinde
hem pişirme yöntemleri ile çevreye yayılan sera gazı emülsiyonu hem de bu
gıdaların vücuda alımı ile fizyolojik olarak kanserojen risk içeren et
ürünlerinin olmaması ve soya gibi lifli gıda tüketimleri başta gastrointestinal
sistem kanserleri olmak üzere birçok kanser türüne yakalanma riskinde azalma sağladığı
görülmüştür. Ancak meme ve serviks kanseri gibi hormonal durumdan etkilenen
kanser türlerinde net bir görüşe varılamamıştır. Vegan bireylerin başka diğer
hastalıklara karşı risklerinin artmaması için yeterli kalori, protein, vitamin
ve minerallerle zengin bir diyet almaları gerekmektedir. Kanser hemşirelerinin de gelişen ve değişen
dünya düzenine uyum sağlayarak yeni tercihleri ve bunların kişilerin
sağlıklarına etkisini değerlendirip bakımına o yönde şekillendirmesi
gerekmektedir.
Anahtar
Kelimeler: Kanser, diyet, vegan, vejeteryan, hemşirelik