Ofis Tipi Vital Diş Beyazlatma: Üç Olgu Sunumu


Aydemir B., Silkü A., Erten Can S. H.

Restoratif Diş Derneği 24. Uluslararası Bilimsel Kongresi, Eskişehir, Türkiye, 8 - 10 Aralık 2023, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Eskişehir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Diş renklenmeleri çay, kahve, sigara gibi tüketim alışkanlıkları sonucu dışsal etkenlerle olabileceği gibi pulpal travma, ilaç kullanımı, dişlerin gelişim döneminde yüksek dozda sistemik florüre maruz kalma gibi içsel nedenlerle de oluşabilir (1). Özellikle anterior bölgedeki dişlerin renklenmeleri hastaların günlük yaşantılarında özgüven eksikliğine neden olabilir. Bu da invaziv olmayan ve konservatif bir seçenek olan diş beyazlatma prosedürlerine talebi anlamlı düzeyde arttırmıştır (2). Bu olgunun amacı özellikle anterior bölgede oluşan renklenmelerin ofis tipi vital beyazlatma teknikleri ile beyazlatılıp, hastayı tatmin eden estetik bir görünümün sağlanmasıdır. 

Olgu: Elli beş yaşında kronik sigara kullanımı (Olgu 1), yirmi yaşında ortodontik tedavi sonrası (Olgu 2) ve otuz beş yaşında yoğun kahve tüketimine (Olgu 3) bağlı  diş renklenmesi izlenen üç kadın hasta Dokuz Eylül Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı’na estetik kaygılarının giderilmesi amacıyla başvurdu. Hastaların anamnezi alındıktan sonra klinik değerlendirmeleri yapıldı ve vital beyazlatma endikasyonu koyuldu. Hastalara yapılacak tedavi hakkında bilgi verilip aydınlatılmış onamları alındıktan sonra tedavi öncesi görüntüleri fotoğraflanarak kayıt altına alındı. Her üç olguda ekartör uygulaması sonrası mevcut renk tonu belirlendi. Pamuk izolasyonu sağlanıp gingival bariyer uygulandı(Light Curing Gingival Barier,Top Dam). %35’lik hidrojen peroksit (Whiteness Hp, Brezilya) ile katalizör 3’e 1 oranında karıştırılarak dişlerin bukkal yüzeylerine uygulandı. Hastalara koruyucu gözlük takıldıktan sonra 10 dakika ışık (LED) uygulandı. Bir bond fırçası ile ajanın yeniden aktivasyonu sağlandı ve 10 dakika LED ilave ışık uygulandı. Seans sonunda artık solüsyonlar diş yüzeylerinden uzaklaştırılıp gingival bariyer çıkarıldıktan sonra son hali fotoğraflandı. Beyazlamanın yetersiz bulunduğu üçüncü olguda ilave bir seans daha uygulandı. 

Sonuç: Vital diş beyazlatma etkili ve hızlı bir yöntem olup dişlerin görünümünü fark edilir bir şekilde değiştirebilir. Hafif ve orta şiddetli diş renklenmelerinde tercih edilen güvenli bir tedavi seçeneğidir (2). Alternatif tedavi seçenekleri arasında bulunan zirkonyum kaplama, direkt ve indirekt lamine seçeneklerine kıyasla daha ekonomik, erişilebilir ve uygulaması kolaydır. Hastanın edinilmiş oklüzyonunun değişmemesi ve mevcut diş yapılarının değişikliğe uğramadan diş renklenmelerinin giderilmesi bu tedavinin hastalar tarafından kabul edilebilirliğini arttırmaktadır. 

Anahtar Kelimeler:
 Diş renklenmesi, Estetik, Vital beyazlatma

Objective: Tooth discolorations can occur externally due to consumption habits such as tea, coffee, and smoking or internally due to factors like pulpal trauma, medication use, and high systemic fluorine intake during tooth development. Discolorations in the anterior region, especially, can lead to a lack of confidence in patients' daily lives (1). This has significantly increased the demand for non-invasive and conservative approaches such as tooth whitening procedures(2). The aim of this case series is to bleach discolorations, particularly in the anterior region, using office-bleaching techniques to achieve an aesthetically pleasing appearance that satisfies the patient.  

Case Report: Three female patients aged 55 with chronic smoking habits (Case 1), 20 following orthodontic treatment (Case 2) and 35 with intense coffee consumption (Case 3), sought at Dokuz Eylül University Faculty of Dentistry, Department of Restorative Dentistry, to address aesthetic concerns. After obtaining the patients' medical history, clinical assessments were conducted and indications for vital bleaching were determined. After informing and obtaining informed consent from the patients, pre-treatment images were captured. In all three cases, the existing color tone was determined after applying a retractor, and cotton isolation was provided along with the application of a gingival barrier (Light Curing Gingival Barrier, Top Dam). A 35% hydrogen peroxide solution (Whiteness Hp, Brazil) was mixed with catalyst in a 3:1 ratio and applied to the buccal surfaces of the teeth. After placing protective goggles on the patients, 10 minutes of light (LED) exposure followed. The agent was reactivated with a micro brush, and an additional 10 minutes of LED light exposure occurred. After removing excess solutions and the gingival barrier, the final result was documented. In the third case where whitening was deemed insufficient, an additional session was applied.  

Results: Vital tooth whitening is an effective and fast method that can noticeably change the appearance of teeth. It is a preferred safe treatment option for mild to moderate tooth discolorations (2). Compared to alternative treatment options such as zirconia veneers, direct and indirect laminate options; vital bleaching is more economical, accessible, and easy to apply. Maintaining the acquired occlusion and eliminating tooth discolorations without altering existing tooth structures enhance the acceptability of this treatment among patients.

Keywords:
 Tooth discoloration, Aesthetic, Vital whitening