İleri Evre Tiroid Medüller Karsinomda Vandetanib'in Etkinliği ve Güvenirliği


Ellez H. İ., Ünek İ. T.

Hedef Kanser 2022, Girne, Cyprus (Kktc), 21 - 24 April 2022, pp.12-13

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • City: Girne
  • Country: Cyprus (Kktc)
  • Page Numbers: pp.12-13
  • Dokuz Eylül University Affiliated: Yes

Abstract

GİRİŞ

Medüller tiroid karsinomu(MTK), tiroid parafollüküler hücrelerden kaynaklanan nöroendokrin tümördür. İleri evre medüller tiroid karsinomunun sistemik tedavisinde tirozin kinaz inhibitörlerinin(TKI) etkinliği gösterilmiştir.[1] Vandetanib, oral multihedef kinaz inhibitörüdür. Yapılan faz II/III çalışmalarda etkinliği ve güvenliği gösterilmiştir.[2] Biz de kliniğimizde MTK tanılı hastalarda, vandetanibin etkinliğini ve güvenliğini araştırdık.

METOD

Ocak 2016-Aralık 2021 tarihleri arası Dokuz Eylül Üniveristesi Tıbbi Onkoloji kliniğinde MTK tanısı ile vandetanib alan 14 hastaın verileri retrospektif olarak tarandı. Analizler IBM SPSS Stastistics 24.0 kullanılarak yapıldı.  P< 0.05 değeri anlamlı olarak kabul edildi. Tanımlayıcı istatistiki analizler yapıldı. Sağkalım analizleri için Kaplan-Meier, değişkenleri hesaplamak için cox-regresyon modeli kullanıldı. Klinik yanıt oranları RECİST 1.1' e göre, yan etkilerinin derecesi Common Terminology Criteria for Adverse Events (CTCAE) Version 4.0'e göre sınıflandırıldı.

BULGULAR

Toplam 14 hastanın 4’ünde veriler yetersiz olduğu için çalışmadan çıkarıldı. 10 hastanın 4(%40)’ı kadındı. Hastalığa bağlı ölüm görülmedi. Ortalama takip süresi 36.7 aydı( 14.5 ay-55 ay). Ortanca genel sağkalım 22.4 ay, progresyonsuz sağkalım 14.8 aydı (p=0.001). Ortalama yanıt süresi 6.8 aydı. Yanıt oranları,kalsitoinin ve CEA değişimi ile korele idi. Hipetansiyon, cilt toksistesi,QT uzaması, bulantı, kusma en sık görülen yan etkilerdi. 4 hasta yan etkiler nedeni ile tedavi kesildi(2 hasta QT uzaması, 2 hasta hipertansiyon).

SONUÇ

Bulgularımız, birinci/ikinci basamak vandetanib alan önemli sayıda hastanın uzun süreli klinik fayda sağlayabileceğini göstermektedir. Ancak yan etkiler nedeni ile tedaviyi bırakma oranı yüksektir.[3] Hasta sayısının az olması, çalışmanın retrospektif olması nedeni ile daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.