AMELİYATHANE MALZEME YÖNETİM SİSTEMİNİN SÜREÇ YÖNETİMİ TEKNİĞİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ: BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİ ÖRNEĞİ


Creative Commons License

Özveri O., Damar M., Durmuş A.

Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, cilt.22, sa.1, ss.19-50, 2019 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 22 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2019
  • Dergi Adı: Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.19-50
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

AMELİYATHANE MALZEME YÖNETİM SİSTEMİNİN SÜREÇ YÖNETİMİ TEKNİĞİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ: BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİ ÖRNEĞİ

Sağlık hizmetlerinin insan sağlığına yönelik olması sebebiyle tedavi ve operasyonlar sırasında malzeme kısıtlamasına gitmek oldukça güçtür. Fakat malzemelerin etkin kullanımına ve saklanmasına dönük faaliyetler yürütülebilir. Malzemelerin düşük maliyetle ve zamanında temin edilmesi, etkin ve verimli kaynak yönetiminin sağlanabilmesi, malzeme yönetim faaliyetlerinin kişilerden bağımsız sağlanabilmesi için, kurum içi süreç iyileştirme ve geliştirme çalışmaları, gerçekleştirilebilir. Çalışma, hastaneler için malzeme teminin ve yönetiminin belki de diğer birimlere göre en kritik olduğu noktada, ameliyathaneye malzeme temin eden birim içinde, malzeme yönetimini, süreç yönetimi tekniği ile incelemeye almaktadır. Uygulama sahası, yıllık 35695 ameliyatın gerçekleştiği ve bu ameliyatlar sırasında 639 farklı ürünün kullanıldığı, 21 adet eş zamanlı operasyona hizmet sağlayan bir üniversite hastanesinin ameliyat depo birimidir. Çalışmada, beyin fırtınası, neden-sonuç diyagramı, pareto analizi, dağılım diyagramları, süreç haritaları, kıyaslama gibi süreç iyileştirme tekniklerinden faydalanılmıştır. Çalışmada gerçekleştirilen toplantılar ve saha incelemeleri sonrasında beyin fırtınası ile 14 ana sorunun ortaya çıktığı görülmüştür. Bu sorunlardan 5 tanesi pareto analizi için değerlendirilmeye alınmamış, kalan 9 sorun uzmanlar tarafından incelenmiştir. Analizler sonrasında, en çok hataya neden olan durumun, stok yönetiminde bir model kullanılmaması ve buna ilişkin sorunlar olduğu görülmüştür. Çözüm olarak sunulan ABC analizi ve ekonomik sipariş miktarı yöntemi ile malzemelerin temini ve depolanmasında zaman tasarrufu sağlanmıştır. Mevcut süreçte ameliyathane malzeme temin ve depolama süreci; 372 dakika iken önerilen süreçte toplam işlem süresi 291 dakikaya düşmüştür. Çalışmanın, ameliyathane malzeme depo birimindeki işleyişi, kapsamlı ve süreç yönetimi tekniği ile değerlendirilmesi, elde edilen bulgular ve çalışmanın barındırdığı yöntemsel çeşitlilik ile hastane yöneticilerine ve araştırmacılara değerli bilgiler sunduğu ifade edilebilir. Sağlık politikalarını yürüten kural koyucuların ve yürütücülerin, bürokrat ve üst düzey yöneticilerin, özellikle giriş bölümünde verilen Türkiye’nin sağlık harcamaları ve harcama dokusu ile ilgili istatiksel değerleri ve gelecek nüfus yapısını dikkate almaları önerilebilir. Ülke kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılabilmesi adına, kaynakların profesyonelce yönetilebilmesi gerekmekte ve yöneticilerin bu yönde strateji geliştirmeleri önerilebilir.

Anahtar Kelimeler Kalite, Süreç Yönetimi, Ameliyathane, Malzeme Yönetim


EVALUATION OF OPERATING ROOM MATERIAL MANAGEMENT SYSTEM WITH PROCESS MANAGEMENT TECHNIQUE: A CASE STUDY OF A UNIVERSITY HOSPITAL

Due  to  the  fact  that  health  services  are  directed  towards  human  health,  it  is  very  difficult  to  limit  material during treatment and operations. However, activities for the effective use and storage of materials can be carried out.  In-house  process  improvement  and  development  activities  can  be  realized  in  order  to  provide  materials  at low cost and in a timely manner, to ensure efficient and efficient resource management, and to ensure material management  activities  independent  from  persons.  The  study  examines  the  material  management  in  the  material supplying  unit  to  the  operating  room,  where  the  supply  and  management  of  hospitals  are  perhaps  the  most critical than the other units. The field of application is the operation depot of a university hospital that provides service to 21 simultaneous operations, with an annual 35695 operation and639 different products during these operations.  In  the  study,  process  improvement  techniques  such  as  brainstorming,  cause-effect  diagram,  pareto analysis,  distribution  diagrams,  process  maps,  benchmarking  have  been  used.  After  the  meetings  and  the  field investigations, 14 main problems emerged with brainstorming. 5 of these problems were not evaluated for pareto analysis  and  the  remaining  9  problems  were  examined  by  experts.  After  the  analyses,  it  was  seen  that  the  most common  cause  of  failure  was  not  using a  model  in  stock  management  and  related  problems.  The  ABC  analysis and  economic  order  quantity  method  presented  as a  solution  saves  time  in the  supply  and  storage of  materials. The  process  of  supplying  and  storing  the  operating  room  in  the  present  process;  in  the  proposed  process,  the total  processing  time  decreased  to  291  minutes  while  372  minutes.  It  can  be  stated  that  the  study  provides valuable  information  to  hospital  managers  and  researchers  with  its  operation  in  the  operating  room  material warehouseunit,  evaluation  with comprehensive  and process  management  techniques,  the  findings  obtained and the methodological diversity of the study. Health policy-makers and executive rules of conduct, bureaucrats and senior  managers,  in  particular  the  introduction  of  statistical  value  related  to  Turkey's  health  expenditures  and expenditures  structure  and  advised  to  take  into  consideration  the  future  population  structure.  In  order  to  use country  resources  more  effectively  and  efficiently,  resources  need  to  be  managed  professionally  and  managers may be advised to develop strategies in this direction.

Keywords: Quality, Process Management, Operating Room, Material Management