Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.27, no.1, pp.170-192, 2025 (Peer-Reviewed Journal)
The fact that the Covid-19 virus has come under the influence of the whole world due to its rapid transmission feature has necessitated the implementation of various restrictive measures in countries. In the research carried out within the scope of the project, the socio-economic effects of the pandemic process were investigated in the districts of Ödemiş, Kemalpaşa and Bergama. Within the scope of the research, a total of 85 individual participants were interviewed. sectoral interviews were conducted with 15 companies and focus group interview were also analyzed. The findings obtained showed that although the pandemic process negatively affected agricultural production at a low level initially, production continued to increase later on, in general, workers and farmers working on their own behalf were not negatively affected by the COVID 19 pandemic. The results have shown that due to the increasing food demand in the world, the agricultural sector has not been negatively affected by the epidemic due to outdoor working conditions and limited relations with urban centers. In terms of social and psychological effects, it was observed that concepts such as “health”, “the value of rural life”, “return to the village” and “the value of land” came to the fore.
COVID-19 Pandemi süreci tüm dünyada üretim ve tüketim açısından çeşitli etkiler yaratmıştır. Gıda sektörü ve gıdanın kaynağı tarım sektörü artan güvenli gıda talebi nedeniyle bu süreçten en çok etkilenen sektör olmuştur. Bu etki sosyal ve ekonomik boyutlarda geniş bir kitleyi kapsamaktadır. Gerçekleştirilen araştırmada İzmir ilinde tarım sektörü açısından öne çıkan Ödemiş, Kemalpaşa ve Bergama ilçelerinde pandemi sürecinin sosyo-ekonomik etkileri karma araştırma deseni ile incelenmiştir. Araştırma kapsamında, toplam 85 bireysel katılımcıdan soru formu aracılığıyla; 15 kurumsal temsilciden derinlemesine görüşmeler yoluyla veri toplanmıştır. Yapılan odak grup görüşmesi ile de sektör temsilcilerinden veri elde edilmiştir. Elde edilen bulgular pandemi sürecinin, tarımsal üretimi başlangıçta düşük bir seviyede olumsuz etkilese de ilerleyen zamanda üretimin artarak devam ettiği, genel olarak işçilerle kendi nam ve hesabına çalışan çiftçilerin COVID-19 salgınından olumsuz etkilenmediğini göstermiştir. Bulgular tüm dünyada olduğu gibi artan gıda talebi nedeniyle, açık havada çalışma koşulları ve kent merkezleri ile ilişkilerin kısıtlı kalması nedenleriyle tarım sektörünü olumsuz etkilemediğini göstermiştir. Sosyal ve psikolojik etkiler bakımından ise “sağlık”, “kırsal yaşamın değeri”, “köye dönüş” ve “toprağın değeri” gibi kavramların öne çıktığı görülmüştür. Toprağın ve tarımsal üretimin hem kentli nüfus hem de kırsal nüfus açısından öneminin anlaşıldığı, salgın hastalık ve benzeri afetlere karşı dirençlilik açısından tarıma ve güvenli gıdaya verilen değerin artması gerektiği bulgularına ulaşılmıştır.