Besin Yükleme Testinde Sistemik Reaksiyon Riskini Arttıran Faktörler


Creative Commons License

Hişmioğulları A., Güder S., Ocak M., Sarı K. B., Demir A., Çelebi Çelik F., ...Daha Fazla

18. Çocuk Alerji İmmünoloji ve Astım Kongresi, Gazimagusa, Kıbrıs (Kktc), 25 - 28 Nisan 2024, ss.58, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Gazimagusa
  • Basıldığı Ülke: Kıbrıs (Kktc)
  • Sayfa Sayıları: ss.58
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Besin yükleme testi (BYT) besin alerjisi tanısında altın standart tanı testidir. Ancak içerdiği riskler nedeniyle hem

ebeveynlerde hem de hastalarda endişeye neden olmaktadır. Retrospektif, kesitsel çalışmaya çocuk alerji polikliniğimize

1.1.2023 - 31.12.2023 tarihleri arasında besin alerjisi ön tanısı ile BYT yapılan hastalar dahil edildi. Hastaların klinik ve

demografik özellikleri, laboratuvar bulguları, eşlik eden atopi varlığı, ailede atopi öyküsü, BYT yapılan besinler ve pozitif

BYT’lerde gelişen reaksiyonlar kaydedildi.

Amaç: Bu çalışmada, BYT sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi ve BYT pozitifliğini ön gören parametrelerin

belirlenmesi amaçlanmıştır.

Bulgular: İki yüz on bir hastaya yapılan 310 besin yükleme testi sonuçları değerlendirildi. Çalışmaya alınan 211 hastanın

%63’ü (n:133) erkekti. Ortanca BYT yapılma yaşı 21 ay (çeyrekler arası, 14-37,3 ay) idi. Hastaların %30,8’inde çoklu besin

alerjisi saptandı. Besin alerjisine eşlik eden diğer alerjik hastalıkların; %36,5’i atopik dermatit, %16,1’i astım, %2,4’ü alerjik

rinit idi. Ailede atopi öyküsü %35,5 idi. Yapılan BYT’lerin %26,5’i tanı amacıyla, %73,5’i tolerans değerlendirilmesi amacıyla

uygulanmıştı. En sık BYT yapılan besinler sırasıyla yumurta %47,5 (n:147), süt %36,5 (n:113) ve kuruyemiş %7,5 (n:23) idi.

Hastaların %12,3 (n:38)’ünde BYT sırasında sistemik reaksiyon görüldü. Beş (%13,2) hastaya anafilaksi tanısı konuldu. Otuz

sekiz hastanın 36 (%94,7)’sında deri, 4 (%10,5)’ünde gastrointestinal, 3 (%7,9)’ünde kardiyovasküler, 2 (%5,3)’sinde solunum

ve 2 (%5,3)’sinde nörolojik sistem bulgusu saptandı. Besin yükleme testinde sistemik reaksiyon riskini artıran faktörler; süt

(OR: 3,326; %95 CI: 1,437–7,702; p=0,005), susam (OR: 7,022; %95 CI: 1,194–41,311; p=0,031) ve kuruyemiş (OR: 11,286;

%95 CI: 3,858–33,017; <0.001) olarak belirlendi. Besin yükleme testi pozitif ve negatif olan hastalar karşılaştırıldığında

BYT pozitif olanlarda yaşın büyük olması istatiksel olarak anlamlı saptandı (p=0,011). Besin yükleme testinde bu gruplar

arasında cinsiyet, eşlik eden atopik hastalık, total IgE ve eozinofil sayısında gruplar arasında fark saptanmadı (p>0,05).

Sonuç: Çocuk alerji polikliniklerinde hem tanı koymak hem de tolerans gelişimini değerlendirmek için rutin BYT yapılmaktadır.

Özellikle susam ve kuruyemiş alerjisi olan hastalarda BYT sırasında sistemik reaksiyon riski göz önünde bulundurulmalıdır.