Uluslararası İlişkiler ve Gastronomi


Bucak T., Barat T.

Gastro Coğrafya, Oğuz Diker,Nuray Türker,Faruk Alaeddinoğlu,Duran Cankül,Rahman Temizkan, Editör, Detay Yayıncılık, Ankara, ss.164-194, 2023

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: Detay Yayıncılık
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.164-194
  • Editörler: Oğuz Diker,Nuray Türker,Faruk Alaeddinoğlu,Duran Cankül,Rahman Temizkan, Editör
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Gastronomi bilimi, yemek ve yemeğe ilişkin kuramsal bir yapı oluşturmasının yanı sıra, disiplinler arası yapısıyla da birden çok bilim perpektifinden ele alınabilecek dinamik içeriğe sahiptir.  Gastronomi biliminin temel unsurları olan insan ve yemek ilişkisinin incelendiği psikoloji ve sosyoloji bilimi perspektifinden yapılan çalışmalar kadar yemeğin bir kültür olarak hangi coğrafi unsurlardan etkilendiğinin inceleyecek çalışmalar da önemlidir. Literadürdeki benzer çalışmalardan farklı olarak gastronominin, fiziki, siyasi, beşeri coğrafya ve coğrafi kuşaklar ile ilişkileri kapsamında ele alındığı 18 bölümden oluşan bu eser, söz konusu iki bilimin bakış açılarının birleştiği önemli çalışmaları bünyesinde barındırmaktadır.  Kısa vadede gastronomi ve coğrafya ilişkisi konusundaki farkındalığa hizmet edecek bu eser, uzun vadede söz konusu iki bilim arasındaki birçok araştırmaya teorik altyapı oluşturacaktır.