The Selection of Microorganism for Hydgrogen and Butyric Acid Production


Karakaya G., Özmıhçı S.

International Caucasus Water and Energy Symposium, Artvin, Türkiye, 24 - 26 Ekim 2024, cilt.0, sa.0

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 0
  • Basıldığı Şehir: Artvin
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bütrik asit (BA), geniş bir ticari uygulama yelpazesine sahip yeşil bir kimyasaldır. Karanlık fermantasyon yoluyla üretilebilir. Karanlık fermentasyon değerli bir biyoyakıtın yanı sıra geleneksel kimyasal senteze sürdürülebilir bir alternatif sunmaktadır. Prüvat Format Liyaz (PFL) yolu ile üretilen biyohidrojen (H2) üretim yolaağına BA da üretilir ve bu süreçte kullanılan organizma türü de dahil olmak üzere bazı temel parametrelerin optimizasyonu gerekmektedir. Bu çalışmada, BA ve H2 üretim performansları artırmak için, 20 g/L Peynir Altı Suyu Tozu (PAT) ile, farklı mikroorganizma türleri denenmiştir. Mikroorganizma olarak anaerobik çamur, C. acetobutylicum, C. beijerinckii ve C. pasteurianum kullanılmıştır. Deneyler mezofilik koşullar altında (37oC), 150 mL çalışma hacminde kesikli modda gerçekleştirilmiştir. Deneyler, en yüksek BA ve H2 üretim potansiyellerinin C. pasteurianum ile elde edildiğini ortaya koymuştur. Deneylerde elde iyileştirilmiş sonuçlara göre BA: 6,8 g/L, BA Üretim Verimi: 16,44 g BA/g TS, BA üretim hızı 0,335 g BA/g TS h, Kümülatif Hidrojen Oluşumu: 334 mL H2 ve H2 ÜretimVerimi: 467,5 mL H2/ g TS olarak bulunmuştur. İyi bir BA ve H2 üreticisi olarak bilinen C. pasteurianum, sürdürülebilir bir ekonomi yaratmak için ılımlı koşullarda yeşil enerji ve yeşil kimyasal üretiminde kullanılabilecek yüksek Hidrojen ve Bütirik asit üretim verimleri göstermiştir.