Nazal Polipozlu Postoperatif Rekürren Şiddetli Kronik Rinosinüzit İçin İdame Tedavi Olarak Metotreksat: Randomize, Kontrollü, Açık Etiketli, Faz 2 Klinik Çalışma


Çakır Çetin A., Tunçok Y., Keskinoğlu P., Arıcı M. A., Önen F., Ecevit M. C.

16. Türk Rinoloji Kongresi, Ankara, Türkiye, 12 - 15 Mayıs 2022, ss.24

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.24
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

RSS-07

Nazal Polipozlu Postoperatif Rekürren Şiddetli Kronik Rinosinüzit Için Idame Tedavi Olarak Metotreksat: Randomize, Kontrollü, Açık Etiketli, Faz 2 Klinik Çalışma

Aslı Cakır Cetın1, Yeşim Tunçok2, Pembe Keskinoğlu3, Mualla Aylin Arıcı2, Fatoş Önen4, Mustafa Cenk Ecevit1

1Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, İzmir

2Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı, İzmir

3Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı, İzmir

4Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji ve İmmünoloji Anabilim Dalı,

İzmir

Amaç: Nazal polipli (CRSwNP) postoperatif rekürren kronik rinosinüzit için idame tedavisi olarak düşük doz metotreksatın etkinliğini ve güvenliğini değerlendirmek.

Gereç-Yöntem: Randomize, kontrollü, açık etiketli, Faz 2 klinik araştırmada polip nüksü olan NP’li 41 postoperatif KRS hastası,sekiz hafta boyunca aşağıdakilerden birini almak üzere rastgele üç gruba ayrıldı; 1- Günlük intranazal 200 mcg mometazon furoat monohidrat (kontrol grubu, INCS kolu, n=13); 2- Günlük oral 8 mg metilprednizolon (OKS kolu, n=14) ve 3- Haftada bir oral 10 mg methotreksat (MTX kolu, n=14). Tüm hastalar Lund-Kennedy endoskopik derecelendirme sistemi (NPS), Görsel Analog Skala (VAS), Sinonazal Sonuç Testi-22’nin Türkçe versiyonu (SNOT-22), pik nazal inspiratuar akım (PNIF), bütanol olfaktör eşik testi (BuOT), serum total immünoglobulin E (IgE) düzeyi, periferik eozinofili varlığı ve yan etkiler açısından değerlendirildiği üç klinik vizitte görüldü.

Bulgular: Kontrol (INCS) grubunda (p>0.05) periferik eozinofilinin düzelmemesi dışında, tüm sonuç ölçütleri herüç grupta da (hepsinde p<0.05) anlamlı şekilde iyileşti. NPS puanları açısından gruplar arasında anlamlı bir fark yoktu. SNOT-22, PNIF, BuOT ve serum IgE düzeyleri de gruplar arasında benzerdi. Ancak toplam VAS skorları kontrol (INCS) grubunda MTX grubuna göre anlamlı olarak daha iyi düzeldi (p=0.019). Advers olaylar minördü ve sadece OCS grubunda görüldü.

Sonuç: Düşük doz metotreksat, postoperatif tekrarlayan NP’li KRS hastaları için güvenli ve etkili bir idame tedavisidir.