Üniversitelerde Bilgi İşlemden Yönetim Bilişim Sistemlerine Geçiş Mevcut Durum Ve Beklentiler


Creative Commons License

Damar M., Coşkun E.

1. Yönetim Bilişim Sistemleri Kongresi Boğaziçi Üniversitesi 2014, İstanbul, Türkiye, 16 - 17 Ekim 2014

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÜNİVERSİTELERDE BİLGİ İŞLEMDEN YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİNE GEÇİŞ: MEVCUT DURUM VE BEKLENTİLER

Öğrenci, akademik ve idari personelin ihtiyaçlarını karşılayan, onların iş süreçleri ile bütünleşik, yönetimsel ihtiyaçlarına cevap veren; insan, teknoloji, sistem teorisi ve bilgi yönetimi alanlarını bir araya getiren bilgi işlem yapısı üniversiteler için bir gereksinimdir.

Bu yapılanma iyi analiz edilip tasarlanmış bir yönetim bilişim sistemi (YBS) ile gerçekleşebilir.

Bu çalışma üniversite bilgi işlem birimlerinin iş süreçleri üzerinde: öğrenci, akademik ve idari personel beklentilerini öğrenebilmek, grupların memnuniyet seviyesini belirlemek ve üniversitelerde klasik bilgi işlem biriminden yönetim bilişim sistemlerini içine alan yeni bilgi işlem birimine geçişi tartışmak amacıyla gerçekleştirilmiştir.

Çalışma tanımlayıcı bir araştırma olup veri toplama aracı olarak Bilişim Hizmetleri Analiz Anketi kullanılmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi bilgi işlem hizmetlerini kullanan akademik personel, idari personel ve öğrenci gruplarından 293 kişiye ulaşılarak örneklem oluşturulmuştur.

Araştırmaya katılan grup içinde akademik personel %34.8, idari personel %36.2 ve öğrenci %29'luk kısmı oluşturmaktadır. Katılımcıların %67,5’i lisans ve lisansüstü eğitim düzeyindedir.

Çalışmada; katılımcıların %99,3’ü bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanma düzeyini orta ve üzeri olarak, % 50,9’u var olan bilişim hizmetleri üzerindeki memnuniyet düzeyini orta ve altı olarak belirtmiştir. Katılımcıların %64,8’i bilişim hizmetlerinin sunulmasında organizasyon yetersizliği olduğunu vurgulamıştır.

Katılımcıların %64,8’inin bilişim hizmetlerinin sunulmasında organizasyon yetersizliği bulması, üniversite ihtiyaçlarına dönük organizasyon yapısı önerisini ortaya koymuştur.

Üniversitelerin bilgi işlem süreçlerinde insan, teknoloji, sistem teorisi ve bilgi yönetimi alanlarını bir araya getiren bir bilgi işlem yapılanmasının olmadığı, süreçler ile süreçler üzerine kurgulanan çözümlerin örtüşmediği görülmüştür.

Bu noktada YBS bir çözüm olarak karşımıza çıkmıştır. Çalışmada üniversitelerde bilgi işlemden yönetim bilişim sistemlerine geçiş mevcut durum ve beklentiler ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Üniversite Bilgi İşlemleri, Bilgi İşlemlerden Beklentiler, Yönetim Bilişim Sistemi