Dağlık Alan Yönetimi ve Çocuk Hakları


Creative Commons License

Karaman Z. T.

Kamu Yönetimi ve Çocuk, Yasemin Mamur Işıkçı, Editör, astana yayınları, Ankara, ss.271-284, 2019

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2019
  • Yayınevi: astana yayınları
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.271-284
  • Editörler: Yasemin Mamur Işıkçı, Editör
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Özet Türkiye’nin yaklaşık ¾’ü dağlık alandır. Ancak yönetim planlaması ve kamu hizmetleri itibariyle, hak ettiği önem verilmemektedir. Kamu hizmeti ve sosyal gerçeklik ilişkiler ağında, ortaya çıkan çok yönlü toplumsal sorunlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde, ayrı bir dağ yönetimi modeline ihtiyaç olduğu anlaşılmaktadır.

Dağlık alanlar çoğu kere diğer yerleşimlerden izole olmuş bölgelerdir. Özellikle az gelişmiş bölgelerde hayatını sürdüren çocuklar ve gençler başta olmak üzere dağ yerleşikleri, her türlü mağduriyeti yaşamaktadır. Ayrıca dezavantajlı gruplar olarak yoksul bölgelerde ve yoksul ülkelerde, başta idarenin ilgisizliği nedeniyle, kayıp nesil haline gelmektedir. Dağlık alandaki çocuk yerleşikler ve hakları konusu bu nedenle incelemeye değer görülmüştür.

Anahtar Sözcükler : Bütünleşik Dağ Yönetimi,  Çocuk Hakları , İzole Alanlar, Toplumsal Farkındalık, Güvenlik

Mountain Administration And Children Rights

Abstract Turkey is approximately three quarters of the mountainous area. However, due to administrative planning and public services, it is not given the importance it deserves. In the network of public service and social reality relationships, it is understood that a separate mountain administration model is needed considering multi-faceted social problems that arise. Mountainous areas are often isolated from other settlements.

Children and teenagers living in underdeveloped areas, are experiencing all kinds of victimization. Moreover, disadvanteged groups in poor countries become lost generation due to administration’s lack of interest.  Therefore, Children's settlements in the mountainous area and their rights are considered worthy of review on that matter.

Keywords : Integrated Mountain Administration , Children's Rights, Isolated Areas, Social Awareness, Security