INSTAGRAM’DA KÜLTÜREL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE YÖNELİK BİR YAKLAŞIM: SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM BELGELİ TERMAL OTELLER ÜZERİNE BİR İNCELEME


GÖZGEÇ H.

Journal of gastronomy, hospitality and travel (Online), cilt.8, sa.3, ss.1044-1062, 2025 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 8 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2025
  • Dergi Adı: Journal of gastronomy, hospitality and travel (Online)
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.1044-1062
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma, Afyonkarahisar’daki sürdürülebilir turizm belgesine sahip beş yıldızlı termal otellerin Instagram paylaşımlarında coğrafi işaretli gastronomik ürünleri (CİGÜ) ne ölçüde kullandıklarını ve bu kullanımın Türkiye Sürdürülebilir Turizm Endüstri Kriterleri (TR-I) ile ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nitel desende tasarlanmış ve üç otelin resmi Instagram hesapları içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Sonuç olarak, Instagram’ın sürdürülebilir turizm kriterlerinin kültürel boyutuna; tanıtım, bilgilendirme, vurgulama ve satış açısından katkı sağlayabilecek potansiyel bir rol üstlenebileceği belirlenmiştir. Ancak bulgular, oteller arasında CİGÜ kullanımında ve bu ürünlere yapılan vurgu düzeylerinde belirgin farklılıklar bulunduğunu ortaya koymuştur. Otel 1, CİGÜ’lere diğerlerine kıyasla daha fazla yer verirken, diğer iki termal otelde daha sınırlı sayıda paylaşım yapılmıştır. Ayrıca, özellikle Otel 2 ve Otel 3’te coğrafi işaret vurgusunun paylaşımlarda geri planda kaldığı belirlenmiştir.
This study aims to examine the extent to which five-star thermal hotels in Afyonkarahisar, holding a sustainable tourism certificate, feature geographically indicated gastronomic products (GIGPs) in their Instagram posts and how this usage relates to the Turkey Sustainable Tourism Industry Criteria (TR-I). The research was designed in a qualitative framework, and the official Instagram accounts of three hotels were analyzed using content analysis. The findings suggest that Instagram may potentially play a role in contributing to the cultural dimension of sustainable tourism criteria by supporting promotion, information dissemination, emphasis, and sales. However, the results revealed notable differences among the hotels in terms of the use of GIGPs and the level of emphasis placed on these products. While Hotel 1 showcased GIGPs more extensively compared to the others, the other two thermal hotels shared them in a more limited manner. Furthermore, it was observed that, in Hotels 2 and 3, the emphasis on geographical indication often remained in the background.