Nusinersen tedavisi gören spinal muskuler atrofili hastaların aşılama durumu


Creative Commons License

Yeşilmen M. C., Günay Ç., Sarıkaya Uzan G., Özsoy Ö., Hız A. S., Yiş U.

24. ULUSAL ÇOCUK NÖROLOJİSİ KONGRESİ, Muğla, Turkey, 17 May - 21 July 2023, pp.335

  • Publication Type: Conference Paper / Summary Text
  • City: Muğla
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.335
  • Dokuz Eylül University Affiliated: Yes

Abstract

Giriş : Spinal müsküler atrofi (SMA) dahil olmak üzere kronik nörolojik hastalıkları olan çocuklar, aşı ile önlenebilir enfeksiyonlara karşı özellikle hassastır. SMA'lı pediatrik hastalarda yaşa uygun aşılama durumunu ve bunun nusinersen tedavisi ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık.

YÖNTEMLER: Bu kesitsel prospektif çalışmaya nusinersen tedavisi alan SMA'lı çocuklar dahil edildi. SMA özellikleri, nusinersen tedavisi, Ulusal Bağışıklama Programına (NIP) göre aşılama durumu, uygulama ve grip aşısı önerisi hakkında veriler toplandı.

BULGULAR: Toplam 32 hasta kaydedildi. SMA tip 1 olan hastalarda, hepatit B, BCG, DTaP-IPV-HiB, OPV ve MMR'nin eksik aşılanma sıklığı, SMA tip 2-3 olan hastalardan istatistiksel olarak daha yüksekti (p <0,001). İnfluenza aşısı hastaların sadece %9,3'üne uygulanmış ve 13 (%40,6) ebeveyne hiç önerilmemiştir. Hepatit B, BCG, DTaP-IPV-HiB, OPV ve MMR'nin eksik aşılanma sıklığı, nusinersen idame tedavisi alan hastalarda, yükleme dozları alanlara göre istatistiksel olarak daha yüksekti (p <0.001). Hekimlerin influenza ve pnömokok aşısı önermesi nusinersen idame grubunda anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,029). İnfluenza ve pnömokok aşılarının uygulanması açısından gruplar arasında istatistiksel anlamlılık yoktu (p= 0,470).

SONUÇ: SMA'lı çocukların aşılama oranları daha düşüktü ve aşılama programlarına uyumları zayıftı. Klinisyenler, SMA'lı çocukların aşılar da dahil olmak üzere sağlıklı çocuklarla aynı koruyucu sağlık önlemlerini almalarını sağlamalıdır.