Latin inscriptions from Asia Minor (LIAM) I


Creative Commons License

LAFLI E., Gregori G. L.

MINIMA EPIGRAPHICA ET PAPYROLOGICA, vol.26, pp.190-201, 2023 (Peer-Reviewed Journal)

Abstract

Günümüz Türkiye toprakları, Roma döneminde, bazıları prokonsüller, diğerleri imparatorluk elçileri tarafından yönetilen, daha önceki Arkaik, Klasik ve Helenistik dönemlerde zaten gelişen bölgeleri de içeren birkaç Roma eyaletine bölünmüştü. Çok fazla sayıdaki yazıtlar Roma döneminde de Yunan dili ve alfabesinde devam ederken, Latince yazıtların sayısı azdı ancak çoğu iki dilli metinlerden oluşuyor, genellikle önce Latince, sonra Yunanca. Ana şehirleri birbirine bağlayan yol ağı boyunca dağıtılan kilometre taşları üzerinde 1.300'den fazla yazıt vardı. Anadolu yazıtlarında Latince kullanımına, özellikle doğu illerinde ölen Romalı askerlerin kitabelerinde sıkça rastlanmaktadır.
Anadolu yarımadası, Flavius ​​döneminden başlayarak zamanla bazı tarihsel olaylara bağlı olarak sınırları değişen birçok eyalete bölünmüştür: Asya, Pontus ve Bithynia, Galatia, Kapadokya, Lycia ve Pamphylia ve Kilikya.
Bu ilk makaleyle LIAM serisine, “Küçük Asya'dan Latin Yazıtları” ile başlıyoruz. Amacımız yeni Latince yazıtların yayınlanmasının yanı sıra daha önce yayınlanmış olanları revize etmektir. Her bir parçayı kapsamlı bir katalog girişi ve detaylı fotoğraflarla yayınlamayı planlıyoruz.