Maxiller Anterior Rezorbe Dişsiz Bölgenin Yumuşak Doku Rekonstüksiyonu ve Estetik Protetik Restorasyonu: Bir Olgu Sunumu


Doğan N., Muhterem A., Tuna S. H., Dikilitaş A.

İzmir Diş Hekimleri Odası Kongresi , İzmir, Türkiye, 8 - 10 Kasım 2024, cilt.1, sa.1, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Maxiller Anterior Rezorbe Dişsiz Bölgenin Yumuşak Doku Rekonstüksiyonu ve Estetik Protetik Restorasyonu: Bir Olgu Sunumu


Naz Doğan¹, Ayça Muhterem², Süleyman Hakan Tuna¹, Ahu Dikilitaş²

¹Dokuz Eylül Üniversitesi, Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı

²Dokuz Eylül Üniversitesi, Periodontoloji Anabilim Dalı

Amaç 

Periodontitis, diş kaybı ve uyumsuz restorasyonların neden olduğu estetik ve fonksiyonel sorunları çözmeye yönelik bu olgu sunumunda, maxilla anterior bölgede periodontitise bağlı bukkal kemik rezorpsiyonu ve diş kaybı yaşayan kadın hastaya uygulanan multidisipliner tedavi ve protetik rehabilitasyon süreci değerlendirilmiştir.

Olgu Tanımlanması

45 yaşında, sistemik sorunu olmayan kadın hasta, uyumsuz köprü restorasyonu ve estetik kaygılar nedeniyle kliniğe başvurdu. Klinik ve radyolojik değerlendirmede, maxilla anterior bölgede ciddi bukkal kemik rezorpsiyonu, yumuşak doku çökmesi, sığ vestibül, maxiller keserlerde tipping, 12, 21, 22 numaralı dişlerde sınıf  2 mobilite ve 12, 21 numaralı dişlerde Miller 3 çekilme tipi saptandı. Diş kaybına bağlı maxilla vestibüler bölgedeki rezorpsiyon dikkate alınarak estetik beklentileri karşılayacak tedavi planlandı.

Bulgular  

Hastanın faz 1 periodontal tedavisi yapıldıktan sonra mevcut restorasyonların çıkarıldı ve 11, 12, 22 numaralı dişlerin soket korumalı çekimi yapıldı.. 13, 14, 23, 24, 25 numaralı dişler prepare edilip dijital ölçü alındı. Geçici restorasyon üç boyutlu yazıcı ile üretildi ve estetik ile fonksiyonel başarısını değerlendirmek için simante edildi. Yumuşak dokular iyileştikten sonra rezorpsiyon bölgesine vestibüloplasti ve bağ dokusu ile tünel operasyonu uygulandı. Üç hafta sonra dijital ölçüler tekrar alındı ve Exocad yazılımıyla tasarımlar modifiye edildi. Son olarak CAM sistemiyle üretilen monolitik final restorasyon simante edildi.

Sonuç

Çekim bölgelerinde bukkaldeki kemik ve yumuşak doku desteğinin kaybı sıklıkla görülmektedir. Ön bölge tasarımlarında kombine bir tedavi yaklaşımı uygulanmalıdır. Hastaya uygulanan Faz 1 ve Faz 2 periodontal tedaviyi takiben, monolitik final restorasyon başarılı bir şekilde simante edilip estetik ve fonksiyonel bir sonuç elde edildi. Bu olgu, pembe ve beyaz estetiğin multidisipliner bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini göstermektedir.


Anahtar Kelimeler

Estetik; monolitik restorasyon; rezorpsiyon; yumuşak doku; bağ dokusu; tünel operasyonu

Soft Tissue Reconstruction and Aesthetic Prosthetic Restoration of the Resorbed Edentulous Maxillary Anterior Region: A Case Report


Naz Doğan¹, Ayça Muhterem², Süleyman Hakan Tuna¹, Ahu Dikilitaş²

¹Dokuz Eylül Üniversitesi, Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı

²Dokuz Eylül Üniversitesi, Periodontoloji Anabilim Dalı



Purpose

In this case report, the multidisciplinary treatment and prosthetic rehabilitation process applied to a female patient experiencing buccal bone resorption and tooth loss in the maxillary anterior region due to periodontitis were evaluated to address aesthetic and functional issues caused by periodontitis, tooth loss, and mismatched restorations.


Case Description 

A 45-year-old female patient with no systemic issues presented to the clinic due to an incompatible bridge restoration and aesthetic concerns. Clinical and radiological evaluation revealed severe buccal bone resorption, soft tissue collapse, a shallow vestibule, tipping of maxillary incisors, Class 2 mobility in teeth numbered 12, 21, and 22, and Miller Class 3 gingival recession in teeth numbered 12 and 21. Considering the resorption in the maxillary vestibular region due to tooth loss, a treatment plan was developed to meet the patient's aesthetic expectations.


Findings

After completing Phase 1 periodontal treatment, existing restorations were removed, and socket-preserved extractions of teeth numbered 11, 12, and 22 were performed. Teeth numbered 13, 14, 23, 24, and 25 were prepared, and a digital impression was taken. A temporary restoration was produced using a 3D printer and was cemented to evaluate its aesthetic and functional success. After the soft tissues healed, vestibuloplasty and a tunnel procedure with connective tissue grafting were applied to the resorption area. Three weeks later, digital impressions were taken again, and the designs were modified using Exocad software. Finally, the monolithic final restoration produced with the CAM system was cemented.


Conclusion

Buccal bone and soft tissue support loss in extraction sites is commonly observed. A combined treatment approach should be applied in anterior region designs. Following Phase 1 and Phase 2 periodontal treatments applied to the patient, the monolithic final restoration was successfully cemented, achieving an aesthetic and functional result. This case demonstrates that pink and white aesthetics should be addressed with a multidisciplinary approach.


Keywords 

Aesthetics; monolithic restoration; resorption; soft tissue; connective tissue; tunnel procedure