URLA BAĞ YOLU İŞLETMELERİNİN YEREL EKONOMİK KALKINMAYA ETKİSİ


Işıldar P., Yıldız Ö. E., Durmuş M.

8. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, Aydın, Türkiye, 17 - 20 Ekim 2024, ss.344-348, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Aydın
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.344-348
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yerel ekonomik kalkınma, bölgenin potansiyel kaynaklarından etkin ve verimli fayda sağlanması ile bölge ekonomisinin canlanması ve bölge halkının ekonomik refahının artması temelinde şekillenmektedir. Bağcılık ve şarap üretimi bölgenin karakteristik yapısını bünyesinde bulunduran, toprağa ve yerelliğe bağlı nitelik kazanan bir yapıya sahip olmasıyla, doğal olarak bölgesel bir kaynak olarak karşımıza çıkmaktadır. Bölgesel bir değer olarak karşımıza çıkan bağcılık ve şarap üretimi ile yerel ekonomik kalkınma arasındaki ilişki dikkat çekicidir ve araştırmaya değer görülmektedir. Bu kapsamda çalışma, bağcılık ve şarap üretimi ile yerel ekonomik kalkınma arasındaki ilişkiyi inceleyerek, bağcılık ve şarap üretiminin yerel ekonomik etkilerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Araştırma nitel araştırma tasarımı ile İzmir ili Urla ilçesinde gerçekleştirilmiştir.  Araştırmanın evrenini oluşturan Urla Bağ Yolu’nda yer alan 8 işletme ile derinlemesine görüşme tekniği ile veriler toplanmış ve betimsel analiz yöntemi ile veri analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında Urla Bağ Yolu işletmelerinin Urla bölgesinin ekonomik çıkarlarını gözeterek ticari faaliyetlerine yön vermeyi önemsedikleri ve amaçladıkları belirlenmiştir. Yaratılan katma değerin bölgede ekonomik büyümeye, istihdama ve yerel girişimciliğin güçlenmesine katkı sağladığı, marka değeri ve imaj yaratma süreçlerini de desteklediği bulunmuştur. Ayrıca bölge turizmi için, Bağ Yolu önemli bir destekleyici turistik ürün çeşidi oluşturmakta, ekonomik kalkınmanın yanında sosyo-kültürel ve çevresel anlamda bölgesel kalkınmaya destek olduğu ortaya çıkmıştır.