Nekrotizan Pnömoni ile giden ve cerrahi tedaviyle iyileşen Streptokoksik Toksik Şok Sendromu Olgusu


Ölmez Mart Z., Besci T., Arslan G., Belet N., Duman M.

57. Türk Pediatri Kongresi, Girne, Kıbrıs (Kktc), 22 - 26 Mayıs 2022, ss.713

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Girne
  • Basıldığı Ülke: Kıbrıs (Kktc)
  • Sayfa Sayıları: ss.713
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Olgu sunumundaki amacımız, nadir görülen bir hastalık olan Streptokoksik Toksik şok Sendromunun, yine nadir görülen sebebi pnömoni vakamızı paylaşmak ve sistemik tedaviye yanıt alınamayan olgularda erken cerrahi girişimlerin önemini vurgulamaktır.

Yöntem ve Gereç: Yoğun bakım ünitesinde ek hastalığı olmayan, nekrotizan pnömoni ve septik şok tablosu ile entübe izlenen hastamız, plevral sıvı ve kan kültüründe Streptococcus pyogenes üremesi üzerine Streptokoksik Toksik Şok Sendromu tanısı aldı. Cerrahi tedavi ile iyileşme gözlenen hastamız olgu sunumu olarak paylaşılmıştır.

Bulgular: Yoğun bakım ünitesinde ek hastalığı olmayan, nekrotizan pnömoni ve septik şok tablosu ile entübe izlenen hastamız, plevral sıvı ve kan kültüründe Streptococcus pyogenes üremesi üzerine STSS tanısı aldı. Çoklu inotrop tedavi, geniş spektrumlu antibiyoterapi (Beta-laktam grubu ve klindamisin kombinasyonu), IVIG tedavilerine rağmen tam klinik yanıt alınamadı. Tekrarlayan yatak başı ultrasonlarda, sağ akciğerde 4x2cm abse formasyonu görüldü. Çocuk Cerrahisi Kliniğine danışılan hasta, acil torakotomiye alındı ve ampiyem boşaltımı, plevral dekortikasyon ve segmentektomi yapıldı. Post-op 2. Gün hasta ekstube edildi ve 4. Gün yoğun bakım ihtiyacı kalmadığı için Çocuk Sağlığı Servisine çıkarıldı. Linezolid 14 güne, Piperasilin-tazobaktam 30 güne, Klindamisin 32 güne tamamlanarak kesildi ve hasta taburcu edildi. Poliklinik takiplerinde hastamızın sağlıklı çocuk izlemine devam ediliyor.

Sonuç: Streptokoksik Toksik Şok Sendromu (STSS), Grup B Streptokokların yol açtığı, nadir görülen, akut, hızla hipotansiyon ve çoklu organ yetmezliğine ilerleyen, hayatı tehdit eden bir hastalıktır. Bakteriyemi, pnömoni, menenjit, yumuşak doku enfeksiyonu gibi kliniklerle görülebilir. Agresif sıvı ve inotrop tedavisi, antibiyoterapi, intravenöz immunglobulin (IVIG) tedavilerine rağmen yüksek morbidite ve mortaliteye sahiptir. Bu olgu sunumundaki amacımız, nadir görülen bir hastalık olan Streptokoksik Toksik şok Sendromunun, yine nadir görülen sebebi pnömoni vakamızı paylaşmak ve sistemik tedaviye yanıt alınamayan olgularda erken cerrahi girişimlerin önemini vurgulamaktır.

Anahtar Kelimeler: septik şok, nekrotizan pnömoni, ampiyem, Streptococcus pyogenes, toksik şok sendromu