10th International Aegean Congress on Natural & Medical Sciences, İzmir, Türkiye, 5 - 07 Ekim 2024, ss.301-302, (Özet Bildiri)
Quorum Sensing (QS)-Çoğunluk Algılama- bakterilerin virülans faktörlerinin salgılanmasını ve algılanmasını kontrol eden bir sistemdir. Günümüzde nüfus artışına bağlı olarak artan bulaş oranları ve gereksiz antibiyotik kullanımı sonucu bakteriler QS mekanizmaları sayesinde hızladirenç geliştirmektedir. Azalan antibiyotik keşfine karşın artan bakteriyal direnç insan sağlığınıtehdit eden önemli bir sorun haline gelmiştir.Piyosiyanin; Pseudomonas aeruginosa bakterisinin önemli virülans faktörlerinden biridir.Mavi-yeşil renkli bir pigmenttir ve QS mekanizması aracılığıyla üretilmektedir. Biyolojik membranlardan rahatlıkla difüze olabilen piyosiyanin P.aeruginosa’nın akciğer enfeksiyonlarına neden olmasının sebebi olarak gösterilmektedir.Sulu ve nemli ortamlarda varlık gösterebilen karayosunları dünya üzerinde 12.700 tür,ülkemizde ise 7 türü endemik olmak üzere 835 tür ile temsil edilmektedir. Geçmişten günümüze ilaç hammaddesi, dezenfektan ve sargı bezi olarak kullanılmıştır. Bunların yanı sıra enfeksiyon vakalarında yerel reçetelerle halk tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Literatürde karayosunlarının antimikrobiyal aktivitelerini ortaya koyan çalışmalar bulunmakla birlikte anti-QS çalışmaları bulunmamaktadır.Bu çalışmada Pleurochaete squarrosa (Brid.) Lindb., Rhynchostegium megapolitanum(Blandow ex F.Weber & D.Mohr) ve Homalothecium sericeum (Hedw.) Schimp.karayosunlarının P.aeruginosa PAO1 suşunun ürettiği piyosiyanin pigmenti üzerindeki inhibisyon etkisi araştırılmıştır. Karayosunları su ve su:DMSO (DiMetilSülfatOksit) çözücüleriile ekstrakte edilmiş, bu ekstraktların suşa karşı MİK (Minimin İnhibisyon Konsantrasyonu)değeri belirlenmiştir. Ardından suş Luria Bertani Broth (LB) içerisinde logaritmik faza kadar çoğaltılıp, seyreltilen bakteri süspansiyonuna 1 ml ekstrakt eklenerek 18-24 saat çalkalamalı inkübatöre bırakılmıştır. İnkübasyon sonunda santrifüj işlemi yapılarak kloroform ve HCl eklenen örneklerde oluşan pembe faz 520 nm’de okunmuştur. Deneyler 3 paralel olarak gerçekleştirilmiş, pozitif kontrol olarak ekstrakt eklenmemiş suş ve besiyeri kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar ile % inhibisyon oranı hesaplanmıştır. Buna göre P.squarrosa su ekstraktının%45,09, DMSO ekstraktının %69,65; R.megapolitanum su ekstraktının %24,97, DMSO ekstraktının %23,35 ve H.sericeum su ekstraktının %55,24, DMSO ekstraktının %26,68inhibisyon etki gösterdiği tespit edilmiştir. Bu sonuçlar karayosunlarının özellikle piyosiyaningibi virülans faktörlerini azaltmada QS inhibitörü olma açısından potansiyele sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
Quorum sensing (QS) is a bacterial communication system that regulates the production of virulence factors. Due to increased population and overuse of antibiotics, bacteria are developing resistance through QS mechanisms, posing a growing health threat as antibiotic discovery declines. One key virulence factor in Pseudomonas aeruginosa is pyocyanin, a blue green pigment linked to lung infections and produced via QS. Mosses, which grow in moist environments, encompass over 12,000 species globally and have been traditionally used in medicine and infection treatments. Although their antimicrobial properties have been studied, their potential to inhibit QS remains unexplored. This study aimed to investigate the effects of three mosses Pleurochaete squarrosa (Brid.) Lindb., Rhynchostegium megapolitanum (Blandow ex F. Weber & D. Mohr) and Homalothecium sericeum (Hedw.) Schimp on the inhibition of pyocyanin production in P. aeruginosa PAO1. Extracts were prepared using water and DMSO, and their Minimum Inhibitory Concentration (MIC) values were determined. The strain was grown in Luria Bertani Broth (LB) until it reached the logarithmic phase, and then 1 ml of extract was added to the diluted bacterial suspension. The mixture was placed in a shaking incubator for 18-24 hours. After incubation, the samples were centrifuged, and chloroform and HCl were added. The resulting pink phase was measured at 520 nm. The results showed that P.squarrosa water extract 45.09% - dmso extract 69.65%; R.megapolitanum water extract 24.97%-dmso extract 23.35%; It was determined that H.sericeum water extract showed 55.24% inhibition effect and DMSO extract showed 26.68% inhibition effect. These findings suggest that mosess may hold potential as QS inhibitors, specifically in reducing virulence factors like pyocyanin. Keywords: Moss, Pyocyanin, Anti-Quorum Sensing, Pseudomonas aeruginosa.