Alsancak Mustafa Denizli Stadyumu Özelinde Sürdürülebilir Bir Retrofit Önerisi: Yağmur Suyu Toplama Sistemi


Karataş D., SAVASIR K.

Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, cilt.27, sa.2, ss.321-330, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

İklim değişikliği krizi su ile direkt bağlantılıdır ve her geçen gün etkileri daha da endişe verici boyutlara ulaşmaktadır. Dünya nüfusunun hızlı bir şekilde artış göstermesi su talebini de aynı oranda yükseltmektedir. Küresel bazda ülkelerde yaşanan su stresi ve su kıtlığı problemlerine çözüm oluşturmak amacıyla su tüketimlerinin düşürülmesi ve alternatif su kaynaklarına yönelim önemli bir noktada yer almaktadır. Kentler içerisinde büyük alan kaplayan spor yapıları olan stadyumların bu noktada çevresel etkileri ve su tüketimleri de önemli boyutlara ulaşmaktadır. Bu çalışmada, İzmir ili Konak ilçesinde bulunan Alsancak Mustafa Denizli Stadyumu’nun sürdürülebilirliğini geliştirmeye yönelik yağmur suyu toplama sisteminin olası imkanları ve önemi vurgulanmaktadır. Çalışmada, stadyum çatısından toplanabilecek yağmur suyu verimi ile seyirci, oyuncu ve çalışan kullanımına ek olarak çim saha sulaması sonucunda oluşan yıllık su tüketimi değeri hesaplanmış bu doğrultuda yağmur suyu toplama sisteminin etkinliği değerlendirilmiştir.
Climate change crisis is directly related to water and its effects are growing more worrisome every day. The rapid growth in the world population increases the demand for water at the same rate. To address the issues of water stress and water scarcity in countries, it is crucial to cut water usage globally and use alternate water sources. At this point, stadiums, which are big sports structures that take up a lot of space in cities, have considerable environmental consequences and water usage. In this study, the possibilities and significance of a rainwater collection system to improve the sustainability of the Alsancak Mustafa Denizli Stadium, located in the Konak district of Izmir, are highlighted. The rainwater yield that can be harvested from the stadium roof was calculated. The effectiveness of the rainwater collection system was evaluated in line with the annual water consumption value resulting from the use of spectators, players and employees and the grass field irrigation.