Otitis Media Komplikasyonlarında 14 Yıllık Klinik Deneyimimiz


Öncül E. C., Olgun Y., Çakır Çetin A., Güneri E. A.

10.Ulusal Otoloji Nörotoloji Kongresi, 12. Koklear İmplantasyon Odyoloji Kongresi, Muğla, Türkiye, 4 - 06 Mayıs 2023, ss.32

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Muğla
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.32
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Özet

Amaç: Bu çalışmanın amacı, üçüncü basamak bir hastanede OM komplikasyonlarına yönelik deneyimlerimizi sunarak, literatür eşliğinde tartışmaktır.

Method: Çalışmamızda, Ocak 2009-Ocak 2023 tarihlerinde Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’nde otitis media komplikasyonu sebebiyle tedavi edilen hastaların demografik bilgileri, başvuru sırasındaki bulguları, radyolojik incelemeleri, tedavi yaklaşımları ve takip süreleri retrospektif olarak analiz edildi. Komplikasyonlar ekstrakraniyal ve intrakraniyal olarak gruplandırıldı.

Bulgular: Çalışmada 57 hastada, 36’sı AOM ve 27’si KOM sebepli olmak üzere 63 komplikasyonu görüldü.  Hastaların 33’ü erkek (%57.9), 24’ü kadındı (%42.1). Ortalama yaş 30 (2 ay – 78 yaş) idi.

KOM komplikasyonlarının 25'i ekstrakraniyal, 2'si intrakraniyaldi. Ekstrakraniyal komplikasyonlar 13 lateral semisirküler kanal fistülü (LSCCD), 9 periferik fasiyal paralizi (PFP), 2 subperiosteal apse ve bir Citelli apsesinden oluşuyordu. İntrakranial komplikasyon olarak 1 temporal lob apsesi ve 1 sigmoid sinüs trombozu mevcuttu. 3 hastada birden fazla komplikasyon görüldü. Temporal lob apsesi nedeniyle tedavi edilen bir hastaya beyin cerrahisi ile ortak yaklaşıldı, radikal mastoidektomi ve intrakraniyal apse drenajı yapıldı. LSCCD'li 13 hastada kolesteatom uygun şekilde çıkarıldıktan sonra fistül kemik pateleri ve yumuşak dokularla onarıldı. Bu hastaların hepsinde işitmeyi korumayı başardık. Ameliyat edilen 9 fasiyal paralizi hastasının 6'sında tam iyileşme gözlenirken, 2 hastada son takipte grade 2 PFP görüldü. Bir hasta operasyonun birinci ayından sonra takipten çıktı. Sigmoid sinüs trombozu saptanan hastaya modifiye radikal mastoidektomi ve medikal tedavi uygulandı ve 2. ay kontrollerinde sinüsteki tromboze segmentin rekanalize olduğu görüldü.

33 hastada 36 AOM komplikasyonunu tedavi ettik. Ekstrakraniyal komplikasyonlar 13 subperiosteal apse, 7 mastoidit, 6 labirentit, 3 periferik fasiyal paralizinden oluşmaktaydı. İntrakranial komplikasyon olarak dört hastada sigmoid sinüs trombozu, 2 hastada epidural apse ve 1 hastada otitik hidrosefali görüldü. Subperiosteal apseli tüm hastalara intravenöz antibiyoterapiye ek olarak apse drenajı uygulandı. Periferik fasiyal paralizi ve labirentitli hastalar ventilasyon tüpü ile tedavi edildi ve hastalara ayrıca antibiyotik ve oral steroid verildi. Epidural apse ve sigmoid sinüs trombozu ile başvuran hastalara intravenöz antibiyoterapi, apse drenajı, mastoidektomi ve antikoagülan tedavi uygulandı. Tüm hastalar herhangi bir sekel bırakmadan iyileşti.

Sonuç: Akut ve kronik otitis media komplikasyonları sık görülmemekle birlikte, COVID-19 pandemisi sonrası artış söz konusudur. Bu sebeple erken tanı ve tedavi, hayat kurtarıcı olması açısından önemlidir.

Anahtar kelime: acute otitis media, chronic otitis media, cholesteatom, complication