LOKAL İLERİ EVRE VE/VEYA CERRAHİ SONRASI LOKAL YİNELEMİŞ KOLON KANSERLERİNDE NEOADJUVAN RADYOKEMOTERAPİ


Aydın B., Bişgin T., Semiz V., Sağol Ö., Barlık F., Sökmen S., ...Daha Fazla

XV. Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi, Antalya, Türkiye, 6 - 10 Aralık 2023, ss.22

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.22
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Kolorektal kanserlerde prognozu ve tedavi başarısını etkileyen en önemli faktörler arasında erken teşhis ile birlikte tümörün cerrahi olarak komplet rezeksiyonudur. Ancak bazen tümörün özellikleri, primer cerrahi sonrası lokal yinelemiş tümörün yerleşim yeri gibi faktörler tümörün total rezeksiyonunu zorlaştırmakta ve lokal tedavi ile hastalık kontrolü şansını azaltabilmektedir. Çalışmamızda klinik olarak ileri evre veya cerrahi sonrası lokal olarak yinelemiş retroperitoneal yerleşimli kolon kanserli hastalarda neoadjuvan Radyoterapinin rezektabilite üzerine etkisi araştırılmıştır.

Gereç-Yöntem: Ocak 2005 – Aralık 2020 tarihleri arasında kolon kanseri tanısıyla neoadjuvan KRT uygulanan 9 hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Olgular tedavi protokolüne göre, retroperitoneal yerleşimli T3-4 ve/veya bölgesel lenf nodu tutulumu olan lokal ileri evre kolon kanserli hastalarda 5-florourasil tabanlı kemoterapi (KT) ile eşzamanlı fraksiyone radyoterapi (RT) (25/28 fraksiyonda 45/54 Gy) sonrası küratif cerrahi uygulanmıştır. Olguların tümü histopatolojik olarak adenokarsinom olup primer tümör kolondadır. İstatistiksel analizler, SPSS 24.0 programında Kaplan-Meier ve Log rank/Cox Regresyon testleri ile hesaplanmıştır.

Bulgular: Çalışma grubundaki 9 hastanın 6’sı (%67) erkek, 3’ü (%33) kadın olup ortanca yaş 58 (27-85)’dir. Neoadjuvan RT; hastaların 2 (%22)’sinde primer, 7 (%78)’sinde ise primer cerrahi sonrası lokal yineleyen tümöre uygulanmıştır. Olguların 1’i hariç hepsi eşzamanlı kemoterapi almıştır. Yedi (%78) olguya oral kapesitabin, 1 (%11) olguya intravenöz 5-FU uygulanmıştır. Cerrahi sonrası tüm olgular en az 6 ay boyunca 5-florourasil tabanlı kemoterapi almaya devam etmişlerdir. Neoadjuvan RT öncesi olguların tümünde tümör retroperitoneal yerleşimli (inen veya çıkan kolon) ve klinik T4 olarak değerlendirilmiştir. Klinik N pozitflik oranı % 44 olarak saptanmıştır. Radyoterapi 2 (%22), 7 (%88) hastada sırasıyla 3 boyutlu ve IMRT/VMAT tekniği ile uygulanmıştır. Radyoterapiden medyan 9 (4-40) hafta sonra hastalara cerrahi rezeksiyon yapılmıştır.  Tüm hastalarda R0 rezeksiyon sağlanmıştır. Postoperatif 3 (%33) olguda ypT0N0 patolojik tam yanıt elde edilmiştir. Ortanca takip süresi 87 (12-172) ay olup tüm olgular için 3 ve 5 yıllık lokal yineleme ve genel sağkalım oranları sırasıyla %85.7 ve %85.7; %88.9 ve %64.8 olarak hesaplanmıştır. Neoadjuvan radyoterapi uygulanmış hastaların takiplerinde sadece 1 olguda lokal yineleme saptanmış olup hastalar uzak metastaz nedeniyle kaybedilmiştir.

Sonuç: İleri evre veya lokal yinelemiş retroperitoneal lokalizasyonlu kolon kanserli hastalarda rezeksiyon öncesi neoadjuvan radyokemoterapi seçilmiş olgularda cerrahi sonrası morbiditeyi artırmadan lokal kontrole katkı sağlayan etkin bir tedavi yöntemi olarak değerlendirilebilir.