Akrep sokması nedeni ile çocuk acil servisine başvuran olguların değerlendirilmesi.


Creative Commons License

Akça A. N., Taşdemir S., Önder S., Akgül F., Er A., Günay İ., ...Daha Fazla

4.Uluslararası Dr.Behçet Uz Çocuk Kongresi, İzmir, Türkiye, 22 - 24 Eylül 2022, ss.84

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.84
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Akrep sokması hayatı tehdit edebilen önemli bir sağlık sorunudur. Bu çalışmada akrep sokması nedeni ile hastanemize başvuran çocukların demografik özellikleri, klinik bulguları ve tedavi uygulamaları karşılaştırılarak sunulmuştur.

Yöntem: Çalışmamızda Haziran 2017- Haziran 2022 yılları arasında hastanemiz çocuk acil servisine akrep sokması nedeni ile başvuran hastalar geriye dönük olarak incelendi. Olguların demografik bilgileri, başvuru zamanı, akrep tarafından sokulma zamanı, akrebin soktuğu vücut bölgesi, hastanın yakınması, fizik bakı bulguları, laboratuvar ve radyolojik tetkik sonuçları, uygulanan tedavileri ve hastanede kalış süresi kayıt altına alındı.

Bulgular: Akrep tarafından sokulan toplam 42 çocuk olgunun yaş ortalaması 72,0 ± 2,5 ay idi. Olguların 21’i erkek (%50 ) 21‘i kız (%50) olarak saptandı. Olguların %78.5‘si ekstremite bölgesinden %4,7‘si gövdeden, %4,7‘si baş–boyun bölgesinden akrep tarafından sokulmuş olup %11,9‘unda sokulma bölgesi geriye dönük olarak bulunamadı. Olguların hastaneye başvuru sürelerine bakıldığında %85,8‘i akrep sokması sonrası ilk yirmi dört saat içinde başvurdu. En sık tespit edilen bulgu %80,9 ile sokulma yerinde kızarıklık olup olguların %16,6‘sında kardiyak , %2,3‘ünde solunumsal , %2,3‘ünde hematolojik ve %4,3‘ünde nörolojik etkilenme eşlik etmekteydi. Olguların laboratuvar verileri incelendiğinde %14,2‘sinde kardiyak enzim yüksekliği , %2,3‘ünde kan şekeri yüksekliği, %4,7’sinde koagülopati eşlik etmekteydi. Olgulara eşlik eden sistem tutulumları değerlendirildiğinde %7,1‘inde hipertansiyon, %9,5‘inde taşikardi, %2,3‘ünde ateş yüksekliği, %7,1‘inde hipotansiyon mevcuttu. Olguların %30,9‘una antivenom, %9,5‘ine doksazosin, %7,1‘ine inotrop desteği uygulandı. Olguların çoğu ilk 24 saatte bulgu gelişmeden taburcu edilirken üç hastada (%7,1) yoğun bakım ihtiyacı oldu. Çalışmamızda akrep sokmasına bağlı exitus vakası görülmedi.

Tartışma ve Sonuç: Çoğu olguda akrep sokmasına bağlı olarak lokal bulgu görülse de akrep sokması halen önemli bir halksağlığı sorunudur. Solunumsal, kardiyovasküler, nörolojik bulgular görülebilir ve nadiren de olsa ölüm ile sonuçlanabilmektir. Bu nedenle akrep sokması sonrası başvuran hastaların monitorize yakın izlemi önem taşımaktadır