Organik Tarım ile Tarımsal GSYİH İlişkisi: Bir Panel Veri Analizi


Ateş E.

13. Uluslararası Güncel Araştırmalarla Sosyal Bilimler Kongresi, Antalya, Türkiye, 6 - 08 Kasım 2020, ss.1616-1626, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1616-1626
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Gıda, insan neslinin devamı için kritik bir öneme sahiptir. İnsanoğlu ihtiyacı olan gıdayı yetiştirebildiği yani tarım yapabildiği için gelişebilmiştir. Eski çağlara bakıldığında ancak tarımda ilerleme göstermiş olan toplulukların gelişebildikleri ve büyük medeniyetler inşa edebildikleri görülmektedir. Son yıllarda, hızlı nüfus artışıyla beraber gıdaya olan talep hızla artmıştır. Bu talebin karşılanması için, tarımsal üretimde kimyasal madde ve gübre kullanımı da artmıştır. Kısa vadede üretimi artıran bu süreç; ilerleyen dönemlerde insan sağlığını tehdit etme ve toprağı daha verimsiz hale getirme gibi olumsuz etkilere neden olmuştur. Bu etkilerin daha belirgin hale gelmesi ile birlikte insanlar sağlıklı beslenme kavramına önem vermişlerdir. Bunun sonucunda organik tarım denilen kimyasal madde ve aşırı gübre kullanımından uzak şekilde gerçekleştirilen tarımsal üretime olan talep hızla artmıştır. Çalışmanın amacı; organik tarım ile tarımsal GSYİH arasındaki ilişkiyi analiz etmektir. Bunun için 2003-2018 yılları için 37 ülkenin organik tarıma ayırdıkları alan ve organik tarım ile uğraşan üretici sayısı değişkenlerinin tarımsal GSYİH’yı nasıl etkilediği analiz edilmiştir. Analiz panel veri ile ve dirençli tahminci Feasible Generalized Least Squares(FGLS) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda; organik tarıma ayrılan alan ve üretici sayısındaki artışın tarımsal GSYİH’yı pozitif etkilediği görülmüştür.