PCNL SONRASI UZAMIŞ DRENAJ GERÇEKLEŞMESİNDE ÖNGÖRÜCÜ FAKTÖRLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ


Sinirsiz C., Şen V., Doğan B., Terzi S., Bozkurt O., Demir Ö., ...Daha Fazla

8. Ulusal Minimal İnvaziv Ürolojik Cerrahi Kongresi, Antalya, Türkiye, 7 - 10 Mart 2024, ss.67-68

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.67-68
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Perkütan nefrolitotomi(PCNL) böbrek taşı cerrahisinde başarıyla kullanılan güvenli bir yöntemdir. Açık cerrahiye kıyasla daha düşük morbidite ve hastanede yatış süresine sahip olan yöntemin serilerine bakıldığında %20-83 arası komplikasyon oranları gözlenebilmektedir. Biz de merkezimizde PCNL yapılan hastalarda nefrostomi çıkarılması sonrası uzamış drenaj gözlenen ve ardından DJ stent takılması gereken hastalarda bunu öngörücü faktörleri değerlendirmeyi amaçladık.

Materyal Metod: Çalışmamızda Ocak 2010 ile Aralık 2023 tarihleri arasında kliniğimizde PCNL yapılan 965 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Tubeless tamamlanan 83 hasta çalışmadan çıkarıldı. Hastaların demografik, radyolojik, laboratuvar ve takip verileri kaydedildi. Nefrostomi çıkarılması sonrası uzamış drenaj gelişen ve DJ stent takılan 41 hasta ile geri kalan hastalar olmak üzere iki grup oluşturuldu ve gruplar klinik, demografik ve operasyon sonuçları açısından tek değişkenli analiz ile karşılaştırıldı. Tek değişkenli analizde anlamlı çıkan faktörler çok değişkenli analiz ile değerlendirildi. p<0,05 değeri anlamlı olarak kabul edildi.

Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 882 hastadan 41 hastaya nefrostomi çıkarılması sonrası uzamış drenaj nedeniyle DJ stent takılması gerektiği görüldü. Tüm hastaların ortalama yaşlarının 47,2(minmax(1-101)) , ortalama nefrostomi ile takip sürelerinin 3 gün(minmax(1-15)) olduğu görüldü. İki grup arasında yapılan tek değişkenli analizde yaş, BMİ, GUYS score, STONE score, taşa preoperatif ESWL öyküsü, postoperatif rezidü taş varlığı, lazer litotriptör tipi açısından anlamlı fark saptanmadı. Taş yüzey alanı((Median(minmax)123(15-968) -165(20-560) p:0,045), operasyon süresi((mean+- SD) 88,5±34,9 - 98,7±36,5 dk ; p:0,047) ve nefrostomi ile takip süresinin ((Mean±SD)2,9±1,2- 3,6±2,0; p:0,032) artması DJ stent gerekliliği açısından istatistiksel anlamlı olarak bulundu. Aynı zamanda sigara kullanımı(p:0,022), diabetes mellitus varlığı(p:0,003) ve amplatz dilatatöre kıyasla balon dilatatör kullanımı(p:0,025) uzamış drenaj sonrası DJ stent gerekliliği açısından istatistiksel anlamlı olarak görüldü. Anlamlı farklılık saptanan değişkenler ile yapılan çok değişkenli analizde diabetes mellitus varlığı(p: 0,003), amplatz dilatatöre kıyasla balon dilatatör kullanımı(p:0,021) ve nefrostomi ile takip süresinin uzaması(p:0,030) uzamış drenaj sonrası DJ stent gerekliliği açısından istatistiksel olarak anlamlı olarak saptandı.

Sonuç: PCNL yapılan hastalarda diabetes mellitus varlığının, amplatz dilatatöre kıyasla balon dilatatör kullanımının ve nefrostomi ile takip süresinin uzamasının nefrostomi çekilmesi sonrası uzamış drenaj ve DJ stent gerekliliği açısından öngörücü faktörler olduğunu düşünmekteyiz.


Anahtar kelimeler: PCNL, J stent, uzamış drenaj, endoüroloji, taş