Gorham Stout hastalığının radyolojik özellikleri


Yüce A., Tamsel İ., Öztürk V. S., Balcı A., Men S.

ECR 2025 European Congress of Radiology, Vienna, Avusturya, 26 Şubat - 02 Mart 2025, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Vienna
  • Basıldığı Ülke: Avusturya
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç ve Öğrenme Hedefi

Bu sunumun amacı Gorham-Stout hastalığının görüntüleme bulgularını ve iskelet sistemindeki çeşitli tutulumlarını tanımlamaktır.

Yöntemler ve Arka Plan

Veri tabanımızda 2012-2024 yılları arasında görüntüleme çalışmaları bulunan dört olgu sunulmuştur. Hastaların üçü erkek, biri kadındır.

Primer kemik lenfanjiomu, masif osteolizli hemanjiomatozis, kaybolan kemik hastalığı veya hayalet kemik hastalığı olarak da bilinen Gorham-Stout hastalığı, vücuttaki bir kemiğin veya komşu bir grup kemiğin masif osteolizi ile karakterize nadir bir iskelet hastalığıdır.

Bulgular

Başlangıçta “intraosseöz vasküler değişikliklerle birlikte eksik kemik hastalığı” olarak tanımlanan, bir kemiğin veya bitişik kemik alanının osteolizinin tek merkezli formu, aksiyel iskelet için bir tercihle, daha sonra Gorham-Stout sendromu olarak adlandırılmıştır. Azalan sıklık sırasına göre skapula, humerusun proksimal ucu, femur, kaburga, iliak kemik, iskium ve sakrumu etkiler. Hastalarımızda omuz kuşağı çevresindeki kemikler de daha fazla etkilenmiştir. Gorham-Stout sendromu öncelikle çocukları ve genç yetişkinleri etkiler. Histopatolojik özelliği, normal kemiğin fibröz doku ile yer değiştirmesi ve kapiller veya kavernöz kan damarlarının agresif, ekspansil, neoplastik olmayan proliferasyonudur; bu süreç tüm kemiğin fibröz doku ile yer değiştirmesiyle sonuçlanabilir. Sendrom başlangıçta kemik iliğinde ve subkortikal kemikte seyrekleşme odakları şeklinde ortaya çıkar ve yavaş, düzensiz bir ilerlemeyle kemiklerin diyafizinin silinmesine, ilgili uçların daralmasına ve bazı durumlarda kemiğin tamamen kaybolmasına neden olabilir. Kaynama göstermeyen patolojik kırıklar yaygındır.

Sonuç

Nadir görülen bir hastalık olmasına rağmen, kemiklerin litik lezyonlarında Gorham-Stout hastalığını göz önünde bulundurmalıyız.

Purpose or Learning Objective


The purpose of this presentation is to describe the imaging findings of Gorham-Stout disease and various involvements of skeletal system.



Methods or Background



Four cases are presented with imaging studies from our database between the years of 2012-2024. Three of the patients were male and one of them was female.
Gorham-Stout disease, also known as primary bone lymphangioma, hemangiomatosis with massive osteolysis, vanishing bone disease or phantom bone disease is a rare skeletal disorder that is characterized by massive osteolysis of a bone or a contiguous group of bones in the body.



Results or Findings


Initially described as “missing bone disease with intraosseous vascular alterations”, the monocentric form of osteolysis of a bone or contiguous area of bone, with a predilection for the axial skeleton, was subsequently named as Gorham-Stout syndrome. In decreasing order of frequency, it affects the scapula, proximal end of the humerus, femur, rib, iliac bone, ischium, and sacrum. In our patients, bones around shoulder girdle were also affected more. Gorham-Stout syndrome primarily affects children and young adults. The histopathological hallmark is the replacement of normal bone by fibrous tissue with aggressive, expansile, non-neoplastic proliferation of capillary or cavernous blood vessels, a process that can culminate in the replacement of the entire bone by fibrous tissue. The syndrome initially presents as foci of rarefaction in the bone marrow and subcortical bone, with slow, irregular progression that can result in effacement of the diaphysis of the bones, narrowing of the involved ends, and, in some cases, the complete disappearance of the bone. Pathological fractures that do not consolidate are common.



Conclusion

Although it is a rare disease, we must consider Gorham-Stout disesase in lytic lesions of the bones.