Matematik Eğitimi ve ChatGPT Uluslararası Kaynaklı Makaleler Üzerine Sistematik Bir Derleme


Özer F., Uğurel I.

MEF ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI EĞİTİM BİLİMLERİ ÖĞRENCİ KONFERANSI , İstanbul, Türkiye, 4 - 05 Mayıs 2024, cilt.1, ss.2

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.2
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Teknolojinin gelişimi ile hayatın her alanı etkilendiği gibi eğitim alanı da etkilenmiştir. 21. Yüzyıldaki eğitim ortamı, teknolojideki, özellikle yapay zekadaki ilerlemelerin bir sonucu olarak önemli değişikliklere uğramıştır (Vose ve ark., 2021). Etkisi en belirgin ve yaygın olan uygulamalardan birisi OpenAI tarafından üretilen gelişmiş doğal dil işleme yapay zeka teknolojisi olan ChatGPT’dir. ChatGPT, doğal dil metnini işleyip oluşturabilen, çeşitli soru ve istemlere insan benzeri yanıtlar verebilen, bir yapay zekâ modelidir. ChatGPT ve benzeri LLM'ler bağlamsal olarak ilgili ve tutarlı yanıtlar üretmede oldukça iyilerdir. Matematiğe uygulandıklarında, öğrencilere karmaşık problem çözme süreçlerinde rehberlik eden etkileşimli öğretmenler olarak hizmet edebilirler (Whitehead, 2017). Ayrıca adım adım açıklamalar sunarak, gerçek zamanlı örnekler oluşturarak ve özel geri bildirimler vererek, öğrencilerin matematiksel ilerlemelerindeki anlama açığını da kapatmaktadır (Dao & Le, 2023). ChatGPT ve benzeri LLM'leri matematik eğitimine entegre etmenin olumlu sonuçlarının yanında çeşitli zorlukları da beraberinde getirdiği görülmektedir. Önemli engellerden biri, bu modeller tarafından sağlanan bilgilerin doğruluğunu ve güvenilirliğini sağlamaktır. Yanlış veya yanıltıcı bilgiler, öğrencilerin anlayışını önemli ölçüde etkileyebilir ve öğrenmedeki ilerlemelerini engelleyebilir.

Literatürde matematik ve matematik öğretimi ile ChatGPT kullanımını ele alan sayıları hızla artmakta olan araştırmalar mevcuttur. İlginin giderek arttığı bu araştırmalara yönelik bir öncü bakışı yansıtmak ve sonraki çalışmara zemin oluşturmak amacıyla var olan makaler üzerine bir sistematik derleme yapamanın yararlı olacağı düşünülmüştür. Yapılan literatür taraması sonucu (Ocak) 2023 yılı ile (Şubat) 2024 yılı arasında yayınlanmış makaleler listelenerek, yazarlar tarafından belirlenen kriterlere göre seçilen 24 makale bu çalışmaya dahil edilmiştir. Makaleler yayınlandığı yıl, yayınlandığı dergi adı ve türü, anahtar kelimeleri, araştırmanın ana problemi, temeli (yaklaşım, desen, tür, teorik çerçeve), örneklem/ veri seti, veri toplama yöntem ve araçları, veri analizi ve yorumlama yaklaşımları, sonuçları ve önerilerine göre analiz edilmiştir. Analiz temaları iki yazar tarafından derleme çalışmaları incelenerek belirlenmiştir. Makaleler söz konusu temalar altında betimsel olarak analiz edilmiştir. 

Bulgular makalelerin çoğunlukla “eğitim ve matematik eğitimi” dergilerin yayınlandığını, makalelerde en çok kullanılan anahtar kelimelerin “yapay zeka”, “ChatGPT” ve “matematik eğitimi” olduğunu göstermiştir. Ana problem olarak çoğunlukla ChatGPT’nin matematiksel yetenekleri ve matematik eğitimine entegre edilmesindeki fırsatlar ve olası endişelerin neler olduğunun araştırıldığı görülmüştür. Verilerin ağırlıklı olarak ChatGPT ile yapılan sohbet transkriptlerinden elde edildiği ve yorumlamaların araştırmacılar tarafından yapılan izlenim aktarımları üzerine olduğu gözlenmiştir. İncelenen makalelerin sonuçları genel olarak ChatGPT’nin matematik eğitiminde yararlı bir eğitim aracı olarak kullanılabileceğini ancak kullanılırken dikkatli olunması gerektiğini vurgulamaktadır.

 

Anahtar kelimeler: Yapay zeka, ChatGPT, matematik eğitimi, literatür derlemesi.

 

Kaynakça

Dao, X. Q. & Le, N. B. (2023). Investigating the effectiveness of ChatGPT in mathematical reasoning and problem solving: Evidence from the Vietnamese national high school graduation examination. arXiv preprint arXiv:2306.06331.

Gonzalez, Heron. (2023) O ChatGPT e a educação matemática: Reflexões sobre um breve primeiro contato. In: Enconto paulista de educação matemática, 15., 2023, Guaratinguetá. Anais [...] Guaratinguetá,

Vose, J. M., Peterson, D. L., Fettig, C. J., Halofsky, J. E., Hiers, J. K., Keane, R. E., Loehman, R., & Stambaugh, M. C. (2021). Fire and forests in the 21st century: Managing resilience under changing climates and fire regimes in USA forests. In C. H. Greenberg, & B. Collins (Eds.), Fire ecology and management: Past, present, and future of US forested ecosystems (pp. 465-502). Springer.

Wardat, Y., Tashtoush, M. A., Al Ali, R., & Jarrah, A. M. (2023). ChatGPT: A revolutionary tool for teaching and learning mathematics. Eurasia Journal of Mathematics, Science and Technology Education, 19(7), em2286.

Whitehead, A. N. (2017). An introduction to mathematics. Courier Dover Publications.