ADLİ TIP POLİKLİNİKLERİNE BAŞVURAN HASTALARDA MULTİDİSPLİNER YAKLAŞIMIN ÖNEMİ: Olgu sunumu


Toprak Ergönen A.

3.Uluslararası 19.Ulusal Adli Bilimler Kongresi, Aydın, Türkiye, 3 - 06 Kasım 2022, ss.433-434

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Aydın
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.433-434
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

 

ADLİ TIP POLİKLİNİKLERİNE BAŞVURAN HASTALARDA MULTİDİSPLİNER YAKLAŞIMIN ÖNEMİ: Olgu sunumu

 

Seren Ezer*, Mert Onur Özdemir *, İ.Özgür Can*, Akça Toprak Ergönen*

 

Giriş ve Amaç: Travmaya uğrayan bireylerin adli tıbbi değerlendirmelerini yaparken sıklıkla ilgili kliniklerin görüşlerine gereksinim duyulmaktadır.  Saçlı derideki patolojiler; dermatolojik hastalıkların saçlı deri tutulumuna sekonder ya da sistemik nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Kadınlarda saçlı deri tutulumuna yol açan en sık nedenler arasında; seboreik dermatit, psöriazis, telojen effluvium ve alopesi areata bulunmaktadır. Bu çalışmada; sunulacak olgumuz aracılığı ile; alopesinin travma ile mi ve/veya sistemik bir hastalık nedeniyle mi olduğu araştırılırken, disiplinlerarası yaklaşımın önemi ve değerinin vurgulanması amaçlanmıştır.

 

Olgu: 33 yaşında kadın hasta, mahkeme tarafından saçındaki azalmanın zehirli guatr rahatsızlığına mı yoksa şiddete bağlı olarak mı geliştiği konusunda rapor düzenlenmesi için gönderildi. Hasta anabilim dalımızdaki muayenesinde; olayın 2019 yılında olduğunu, aynı evde yaşadığı eski eşinin kardeşinin sopayla kafasına vurduğunu, saçını çektiğini, başının üst ve yan kısımlarındaki saçlarının döküldüğünü belirtti. Yaklaşık on yıl boyunca eşi ve eşini kardeşinin şiddetine maruz kaldığını, eşinin kardeşinin üç dört haftada bir saç çekme eylemlerinin olduğunu belirtti. Yaklaşık 5 yıl önce guatr tanısı aldığını ve 25 mg levotiroksin kullandığı öğrenildi.

Hastada mevcut kuşak tarzında alopesinin nedenlerini belirlemek üzere dermatoloji, endokrinoloji ve psikiyatri bölümlerinden konsültasyonlar istendi.

Tartışma ve Sonuç: Yapılan adli tıbbi muayene ve konsültasyonlar sonucunda; hastadaki tiroid hastalığının mevcut saç dökülmesini yapacak düzeyde olmadığı belirlenmiştir. 26.10.219 tarihli travmayla hastadaki kuşak tarzı saç dökülmesi arasında nedensellik bağı kurulamamıştır. Tıbbi bilirkişi olarak görüşüne başvurulan hekimlerin, multidisipliner yaklaşım içerisinde adli rapor düzenlemeleri gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Multidisipliner Yaklaşım, Nedensellik Bağı, Alopesi, Medikolegal Değerlendirme,