Air Permeability and Porosity Properties of Wool Woven Suiting Fabrics


BALCI KILIÇ G.

TASHKENT 2nd-International Congress on Modern Sciences, Özbekistan, 16 - 17 Aralık 2022

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Ülke: Özbekistan
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giysi satın alma davranışını etkileyen en önemli parametre giysinin görsel ve estetik özellikleridir. Giysinin estetik özelliklerinden sonra ise tutum ve konfor özellikleri satın alma davranışında belirleyici faktörler olarak ön plana çıkmaktadır. Kumaşların ve dolayısıyla giysilerin hava geçirgenlik özelliği termal konfor özelliklerini doğrudan etkileyen başlıca parametrelerdendir. Bir kumaşın hava geçirgenliği ne kadar fazla ise buna paralel olarak su buharı geçirgenliği de o kadar fazla olacak ve bu durum insan vücudundan dış ortama nem transferini artırarak giysi konforunu arttıracaktır. Bunun yanı sıra nefes alabilir giysi üretiminde de kumaşların hava geçirgenlik özellikleri önemli rol oynamaktadır. Kumaşların hava geçirgenlik özellikleri giysilerin ısı yalıtım özelliklerini ve kuruma davranışlarını da doğrudan etkilemektedir.

Kumaş hava geçirgenliği, belirli bir test alanında ve belirli bir basınç düşüşü ile kumaş yapısından (lifler ve iplikler) geçen hava akış miktarı olarak tanımlanmaktadır. Dokuma kumaşların hava geçirgenliği ve gözeneklilik özelliklerini etkileyen başlıca parametreler hammadde ve lif yoğunluğu, atkı ve çözgü ipliklerinin üretim teknolojisi ve iplik numaraları, atkı ve çözgü yoğunluğu (sıklığı), örgü tipi ve kumaşlara uygulanan terbiye işlemleridir.

Bu çalışma kapsamında %100 yün takım elbiselik dokuma kumaşların hava geçirgenliği ve gözeneklilik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Hava geçirgenliği ve gözeneklilik özelliklerine metrekare ağırlığı, kumaş kalınlığı ve atkı ve çözgü sıklığının etkisini görebilmek amacıyla bu yapısal parametreler için geniş bir aralık kullanılarak kumaş seçimi yapılmıştır. Dokuma kumaşların hava geçirgenliği testleri ISO 9237:1995 standardına göre 20 cm2 ölçüm alanı kullanılarak 100 Pa basınç altında TexTest FX 3300 Hava Geçirgenliği Test Cihazı ile gerçekleştirilmiştir. Standarda uygun olarak her bir kumaş için 10 adet ölçüm alınmıştır. Dokuma kumaşların gözenekliliğinin belirlenmesi için ise mikroskoba entegre dijital kamera ile kumaşların renkli dijital görüntüleri çekilmiş ve MATLAB programı kullanılarak görüntü işleme adımları uygulanmış ve bu görüntüler üzerinden kumaş gözenekliliği hesaplanmıştır. Ölçüm sonuçları, IBM SPSS 25.0 programı kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Sonuçlar incelendiğinde, dokuma kumaşların gözeneklilik ve hava geçirgenliği değerleri arasında yüksek korelasyon olduğu görülmüştür. Hava geçirgenliği ile metrekare ağırlığı ve kumaş kalınlığı arasındaki ilişkiler incelendiğinde ise anlamlı bir korelasyonun olmadığı ve bu parametrelerin atkı ve çözgü sıklığı ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Yün, Dokuma Kumaş, Hava Geçirgenliği, Gözeneklilik, Görüntü Analizi

The most important parameters affecting the clothing purchasing behavior are visual and aesthetic properties of the clothing. After the aesthetic feature of the garment, the handle and comfort properties come to the fore as the determining factors of purchasing behavior. Air permeability of fabrics, and therefore of clothing, is one of the main parameters that directly affects thermal comfort properties. The higher the air permeability of a fabric, the higher the water vapor permeability will be, and this will increase the comfort of clothing by increasing the moisture transfer from the human body to the external environment. In addition, air permeability properties of fabrics play an important role in the production of breathable clothing. Air permeability properties of fabrics also directly affect the thermal insulation properties and drying behavior of clothes.

Fabric air permeability is defined as the amount of air flow passing through the fabric structure (fibers and yarns) in a specified test area and at a given pressure drop. The main parameters affecting the air permeability and porosity properties of woven fabrics are raw material and fiber density, production technology and linear density of weft and warp yarns, weft and warp density (setting), weave type and finishing processes applied to fabrics.

In this study, it is aimed to examine the air permeability and porosity properties of 100% wool woven suiting fabrics. In order to observe the effect of unit weight, fabric thickness and weft and warp density on air permeability and porosity properties, fabric selection was made using a wide range for these structural parameters. Air permeability tests of woven fabrics were carried out with TexTest FX 3300 Air Permeability Tester under 100 Pa pressure using 20 cm2 measuring area according to ISO 9237:1995 standard. In accordance with the standard, 10 measurements were taken for each fabric. In order to determine the porosity of woven fabrics, color digital images of the fabrics were taken with a digital camera integrated into the microscope and image processing steps were applied using the MATLAB program, and the fabric porosity was calculated from these images. The measurement results were statistically analyzed using the IBM SPSS 25.0 program. When the results were examined, it was seen that there was a high correlation between the porosity and air permeability values of woven fabrics. When the relationships between air permeability, unit weight and fabric thickness was examined, it was concluded that there was no significant correlation, and these parameters should be evaluated together with weft and warp density.

Keywords: Wool, Woven Fabric, Air Permeability, Porosity, Image Analysis