26.Ulusal 1.Uluslararası Farmakoloji Kongresi, 4 - 06 Kasım 2021, ss.305
Amaç: Relaksin, ilk olarak dişi üreme sisteminde daha sonra kalpte ve vasküler sistemde etkileri ortaya koyulan peptid yapılı bir hormondur. Bu çalışmanın amacı, insan relaksin-2’sinin rekombinant formu olan serelaksinin, penil dokudaki direkt etkisini ve hiperglisemik koşulda endotel aracılı gevşeme yanıtları üzerine etkisini araştırmaktır.
Gereç-Yöntem: Serelaksinin penil dokuda direkt etkisinin olup olmadığı, organ banyosunda korpus kavernosuma (KK) kümülatif 10-12-10-7 M serelaksin uygulaması ile doz-cevap eğrisi elde edilerek ortaya koyuldu. Hiperglisemi modeli, KK dokularının 44mM glukoz monohidrat + 120 uM metilglioksal içeren krebs solüsyonu içinde 3 saat inkübasyonu ile oluşturuldu. Serelaksinin hiperglisemik koşulda endotel aracılı gevşeme yanıtları üzerine etkisi nitrik oksit (NO) ve prostasiklin gevşeme yanıtlarıyla değerlendirildi.
Bulgular: KK’da kümülatif serelaksin uygulamasına bağlı gözlenen maksimum gevşeme yanıtı (Emaks) (%45,6 ± 4,6), zamana bağlı spontan gevşeme yanıtının değerlendirildiği kontrol grubu Emaks değeri (%34,5 ± 7,3) ile karşılaştırıldığında, aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p= 0,2). Normoglisemi, hiperglisemi, serelaksin ile ko-inkübe hiperglisemi grupları karşılaştırıldığında, 10-6 M indometazin varlığında elde edilen asetilkolin Emaks değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,0001 sırasıyla, %40,6 ± 2,5; %29,3 ± 3,1; %17,5 ± 1,6). Hiperglisemik koşulda iloprost ile elde edilen Emaks değeri (%30,0 ± 3,5), normoglisemik koşula göre (%59,1 ± 9,7) istatistiksel olarak anlamlı derecede azaldı (p˂0,05). Serelaksin ko-inkübe hiperglisemi grubunda iloprost ile elde edilen Emaks değeri (%21,3 ± 5,5) ile hiperglisemi grubunda elde edilen Emaks değeri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi.
Sonuç: Relaksin hormonunun penil dokudaki etkilerini ortaya koymayı amaçladığımız çalışmamızda, serelaksinin KK’da direkt etki oluşturmadığını gösterdik. Ayrıca serelaksin ko-inkübasyonu, hiperglisemik grupta azalan NO aracılı gevşeme yanıtlarını potansiyelize etti. Vasküler dokuda serelaksinin endotel yanıtları üzerindeki koruyucu etkisi 48 ve 72 saatlik inkübasyonlarla ortaya koyulmuştur. Çalışmamızla serelaksinin KK’da erken dönem in-vitro etkilerini ortaya koymuş olduk. Ancak bu bulguların uzun dönem in-vivo serelaksin etkileri olarak doğrulanması gerektiğini düşünmekteyiz.
Anahtar Kelimeler: Korpus kavernosum, erektil disfonksiyon, diyabet, nitrik oksit, serelaksin